Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Κυβέρνηση όλων και… κανενός

Το κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες είναι τουλάχιστον… περίπλοκο. Η προσπάθεια να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις τις οποίες απαιτεί η τρόικα, και οι δομικές αλλαγές στην ελληνική δημόσια διοίκηση, οικονομία και κοινωνία, δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσαν οι Βρυξέλλες.
Με αποτέλεσμα να επικρατεί δυσπιστία στους κύκλους της Κομισιόν, για το κατά πόσο η Αθήνα είναι ειλικρινώς στρατευμένη στο τεράστιο εγχείρημα αποφυγής μιας χρεοκοπίας, που θα συμπαρέσυρε συνολικά την ευρωζώνη.
Σήμερα στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Γενικών Διευθυντών, προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Το ελληνικό ζήτημα, όπως αναμενόταν κυριάρχησε, με τις συζητήσεις, τις αναφορές αλλά και τους προβληματισμούς να περισσεύουν.
Ως πλέον χαρακτηριστική ωστόσο, ακούστηκε η αποστροφή του αρμοδίου για την Οικονομία Γενικού Διευθυντή, ο οποίος σχολίασε με νόημα: «Στην Αθήνα υπάρχει μια κυβέρνηση όλων και… κανενός». Για να προσθέσει ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντά σημαντικές δυσκολίες να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να συμμετάσχουν με το ποσοστό που αναλογεί στην καθεμιά, και στη νέα δανειακή σύμβαση. Το Μνημόνιο ΙΙ.