Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Το “Σχέδιο Β’” του Γιώργου

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ο οδικός χάρτης για το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον σε επίπεδο διαμόρφωσης των καινούριων ισορροπιών στην κορυφή αλλά και την ηγετική ομάδα του, φαίνεται να έχει πάρει… τον δρόμο του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε διαδικασίες-εξπρές για τη διαδοχή του, αλλά αντιθέτως θα προσδιορίσει ως εξελικτικό χρονογράφημα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, τη διεξαγωγή Συνεδρίου αρχών και θέσεων, και εν συνεχεία την εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση του Κινήματος. Χωρίς ακόμη να μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα ότι ο γιος του ιδρυτή του Κινήματος δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος για την ηγεσία.
Οι πληροφορίες πάντως τον εμφανίζουν να κινείται ήδη μεθοδικά για την προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εθνικών εκλογών. Μια προετοιμασία, κορυφαία στιγμή της οποίας είναι η κατάρτιση των συνδυασμών με τους υποψηφίους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο σύνολο της επικράτειας, όπως αποκαλύπτει και η πληροφορία περί της συμμετοχής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Η κατάρτιση των συνδυασμών σχετίζεται με το προεδρικό imperium, μετά τις εκλογές. Εκεί όπου, ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει η μάχη για τη διαδοχή, ακόμη και στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία, ή αν χάσει τις εσωκομματικές εκλογές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία θα έχει προκύψει από τις εθνικές εκλογές, θα έχει παπανδρεϊκό dna.
Με ό, τι θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την επόμενη μέρα στο Κίνημα, και για την ευχέρεια του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, πόσο μάλλον τομές. Γιατί, μπορεί στο «μεγάλο γήπεδο» της κοινωνίας, η νομιμοποίηση του διαδόχου του Γιώργου Παπανδρέου να είναι αδιαμφισβήτητη, το… κουμάντο στην πολιτική καθημερινότητα όμως το κάνουν ο «μικρόκοσμος» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο κομματικός μηχανισμός της Ιπποκράτους.