Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Το “εμείς” και το… πάπλωμα

Το ποδόσφαιρο δεν είναι και το… δικαιότερο άθλημα του κόσμου. «Δοκάρι και μέσα είσαι μάγκας, δοκάρι και έξω είσαι… δάγκας». Επειδή οι περισσότεροι κρίνονται εκ του αποτελέσματος, κι επειδή κανείς πρόεδρος δεν θα κάτσει να αναλογιστεί ότι η ομάδα του είχε εξήντα ευκαιρίες, αλλά θα σκέφτεται οργισμένος ότι οι επιθετικοί που πληρώνει δεν έκαναν ούτε μια γκολ, ο κερδισμένος συνήθως τα παίρνει όλα.

Κάπως έτσι περιγράφεται η πορεία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έως τώρα και λίγο πριν αγωνιστούν στα παιχνίδια της 18ης αγωνιστικής. Δοκάρι με την Δόξα Δράμας και πρόστιμο 500 χιλ ευρώ στους «ερυθρόλευκους», γκολ μετά από τρεις κόντρες ο Κατσουράνης στο 88’ απέναντι στους Δραμινούς στο ΟΑΚΑ και η καρδιά του πρωταθλητή να βγαίνει στα πρωτοσέλιδα με πράσινο χρώμα.
Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους δυο αντιπάλους είναι ότι στον Ολυμπιακό υπάρχει ένας άνθρωπος που πληρώνει στην ώρα του, απλόχερα και χωρίς δεύτερη σκέψη και φυσικά απαιτεί να βλέπει προσπάθεια. Στην αντίπερα όχθη απλά δεν υπάρχει κανείς!
Υπάρχει όμως η έννοια της ομάδας και η προφανής απόφαση των ποδοσφαιριστών να τα δώσουν όλα κι ο, τι βγει. Να μην διαλέγουν παιχνίδια, να μην γκρινιάζουν στο διπλανό τους επειδή δεν τους έδωσε τη μπάλα και ο, τι γίνει. Στην τελική δεν θα τους κατηγορήσει κανείς αν δεν τα καταφέρουν, απλά γιατί δεν υπάρχει κανείς.
Πρόσφατα εξοικονομήθηκαν κάποια χρήματα και ο Δημήτρης Γόντικας έσπευσε να συνεννοηθεί με τους αρχηγούς της ομάδας για το πώς θα μοιραστούν. Ολοι τους, μιας και επρόκειτο για χρήματα έναντι των (πολλών) οφειλομένων, του ξεκαθάρισαν πως θα τα δώσει στους παίκτες με τις χαμηλότερες αμοιβές. Αυτό δείχνει πως υπάρχει η λειτουργία του «εμείς», πάνω από το «εγώ» και η «πάρτη μου». Δεν λέμε πως τα αντίθετα ισχύουν στον Ολυμπιακό. Ούτε πως οι «πράσινοι» είναι τυχεροί. Προς Θεού!
Λέμε πως ακόμα κι αν αποτύχουν οι «πράσινοι» δεν θα υπάρχει κανείς για να τους κατηγορήσει, παρά μόνο οι φίλαθλοι, αν δουν ότι η ομάδα δεν πάλεψε.
Για την ώρα οι νίκες είναι το «πάπλωμα» που σκεπάζει και ζεσταίνει τα πάντα…