Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Μια σχέση με… παρελθόν και μέλλον

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Τα ονόματα Παπανδρέου και Βενιζέλος έχουν τη δική τους σημειολογία, και φυσικά τη δική τους… βαριά ιστορία, για την Ελλάδα αλλά και τον πολιτικό χώρο που… προσπαθεί να μας πείσει ότι αποκαλείται «Δημοκρατική Παράταξη».

Και δεν αναφερόμαστε μονάχα στη σημερινή «δύσκολη σχέση» του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, από την οποία ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψει ένας ιστορικός συμβιβασμός, και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής του σε εκείνον που τον αμφισβήτησε το 2007.
Η Ιστορία… έχει κέφια και μας θυμίζει ότι σαν σήμερα, το 1930, οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι. Δαχτυλίδι δεν είχε δοθεί, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ωστόσο ήταν εκείνος που διατηρούσε το πολιτικό προβάδισμα έναντι του Γεωργίου Παπανδρέου. Γι’ αυτό και, ως πρωθυπουργός ο Κρητικός Εθνάρχης διόριζε τον Γέρο της Δημοκρατίας στο πόστο του υπουργού Παιδείας.
Μια επιλογή η οποία σφράγισε την ιστορική διαδρομή της οικογένειας Παπανδρέου, αλλά και των επιγόνων του βενιζελισμού, σε πολιτικό και… ληξιαρχικό επίπεδο.
Είναι μετά να μην απορείς για τους λόγους που διαμορφώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις πολιτικές οικογένειες; Ίσως εκείνο το πολιτικό προβάδισμα του βενιζελισμού, να κλονίζει τη σύγχρονη μνήμη. Και να διαμορφώνει τις εξελίξεις για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Είναι θέμα… ψυχολογίας.