Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση κ. Σταύρου Καλαφάτη με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο ενός διαρκούς κύκλου διαλόγου που πρόσφατα εγκαινίασε με την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τον Σύνδεσμο Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Π.Β.Ε.) και συζήτησε με τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τρέχοντα βασικά ζητήματα, που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της πληροφορικής και που εστιάζονται κυρίως στα παρακάτω :
• Η πτώση του τζίρου στον κλάδο της Πληροφορικής, κινείται μεταξύ 50% έως 80% και η τάση το 2011 δείχνει περεταίρω μειώσεις.
• Εν μέσω κρίσης, τα έργα Πληροφορικής αντί να αποτελούν αναπτυξιακά εργαλεία, αντιμετωπίζονται από τις επιχειρήσεις ως πολυτέλεια και δεν επενδύουν σ' αυτά.
• Οι τράπεζες δεν συνεργάζονται και δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, που σήμερα επιβιώνουν λόγω συνεχών αυξήσεων του κεφαλαίου τους.
• Το Δημόσιο καθυστερεί να αποπληρώσει έργα πληροφορικής, με πρόσχημα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ενταλματοποίησης των λογαριασμών.
• Το Ε.Σ.Π.Α. δεν έχει ουσιαστικά ενεργοποιηθεί, καθυστερεί εν μέσω των παλινωδιών αναθεώρησής του, ενώ όσες δράσεις έχουν προκηρυχθεί κρίνονται αποσπασματικές.
• Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" και σύγχυση στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.).
• Η εξωστρέφεια των εταιριών νέας τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει λύση, αλλά ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα τους, λόγω έλλειψης κεφαλαίων.
• Αναγνωρίζεται τέλος ως ευκαιρία και αναγκαιότητα, η εγκατάσταση τμημάτων και εργαστηρίων πανεπιστημίων στην "Τεχνόπολη", για διασύνδεση τους με την αγορά.
Ο κ. Καλαφάτης στην τοποθέτηση του δεσμεύθηκε να προβεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις και ενέργειες στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού του έργου, για την ανάδειξη και την προσπάθεια διευθέτησης των ανωτέρω ζητημάτων.