Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η τρόικα τινάζει στον αέρα το PSI


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η πρόσφατη δημόσια εξομολόγηση του Πολ Τόμσεν για το… μάταιο της πολιτικής του Μνημονίου, που οδηγεί την ελληνική οικονομία σε βαθύτερη ύφεση από εκείνη στην οποία βρισκόταν την άνοιξη του 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, φαίνεται ότι ήταν μια φωτεινή εξαίρεση, στην καθημερινή επιβάρυνση του μέλλοντός μας.
Το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο πηγή της τρόικας, την οποία φυσικά δεν κατονομάζει, ισχυρίζεται ότι το PSI βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα, και κάθε άλλο παρά δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιτυχής έκβασή του.
Και όταν λέμε «στον αέρα», το έγκυρο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι δεν είναι ακόμη δεδομένες εξελίξεις, ούτε η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, που σύμφωνα με το ευκταίο σενάριο, θα αγγίξει το 100%, αλλά ούτε και ο εθελοντικός χαρακτήρας του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Εμμέσως λοιπόν, το πρακτορείο «Reuters» επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στη διαδικασία της απομείωσης του χρέους της Αθήνας, μια εξέλιξη την οποία… ξορκίζουν οι αγορές, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα την εκλάβουν ως πιστωτικό γεγονός. Δηλαδή, χρεοκοπία… εκτός εισαγωγικών, και χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς.