Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Το PSI “ξεκλειδώνει” τις εκλογές

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Από σήμερα, η Αθήνα φοράει τα καλά της για να υποδεχτεί τρεις ξένες αντιπροσωπείες με προχωρημένα κρίσιμη σημασία για το μέλλον της χώρας. Όχι μόνο το απώτερο, αλλά και το πολύ κοντινό.
Την πρώτη αντιπροσωπεία απαρτίζουν οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Δηλαδή, η τριανδρία της τρόικας, που ήρθε για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Που θα έχει την υψηλή σημειολογία να είναι η 1η δόση του Μνημονίου ΙΙ.
Τη δεύτερη αντιπροσωπεία συνθέτουν ο Χορστ Ράιχενμπαχ και οι συνεργάτες του. Ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force, έρχεται για να ξεμπλοκάρει τα παγωμένα στις Βρυξέλλες κονδύλια, τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Ελλάδα για ανάπτυξη, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Όσο για την τρίτη αντιπροσωπεία είναι… περίπου μονοπρόσωπη, καθώς προϊσταται ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του IIF. Ο εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα έρχεται στην Ελλάδα για να «τρέξει» τις διαδικασίες για το PSI, με πρόθεση να προκύψει συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας.
Οι ζυμώσεις στις οποίες θα πρωταγωνιστήσει ο Τσαρλς Νταλάρα, αναμένεται να είναι πιο κρίσιμες ακόμη και από εκείνες με τους εκπροσώπους της τρόικας. Για τον πολύ απλό λόγο, ότι από την εξέλιξη του PSI, εξαρτάται η πορεία προς τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.
Καθώς μάλιστα οι ιδιώτες επενδυτές, που είναι κυρίως τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία, δεν θέλουν επ’ ουδενί να χάνουν πρόσθετο χρόνο, σε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά σύνθετο και ευμετάβλητο, θα πρέπει να περιμένουμε ότι, από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά θα εκλείπουν οι λόγοι για περαιτέρω καθυστέρηση διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.
Το σημαντικό άλλωστε με το PSI, δεν είναι η κατάληξή του, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Αλλά η ενυπόγραφη δέσμευση για την έναρξή του. Από τη στιγμή που θα προκύψει αυτή η συμφωνία, οι εκλογές… τρέχουν.