Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Σε μια κλωστή η τύχη της κυβέρνησης

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Σε μια κλωστή φαίνεται ότι κρέμεται η τύχη της κυβέρνησης Παπαδήμου, με το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει το μεσημέρι σε βαρύ κλίμα, και όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και ο πρόωρος τερματισμός της θητείας της, που θα οδηγήσει σε εκλογές.

Η εισήγηση του Γιώργου Κουτρουμάνη για μείωση των επικουρικών συντάξεων, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποτελεί casus belli για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει ένα τέτοιο μέτρο, προαναγγέλλοντας την καταψήφισή του στη Βουλή, εφόσον περάσει από το υπουργικό συμβούλιο.
Το επίμαχο νομοσχέδιο προωθείται για ψήφιση στα μέσα Ιανουαρίου, και η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση της, επισημαίνοντας ότι η λήψη νέων μέτρων βρίσκεται εκτός της αποστολής της κυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε αυτή ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου απ’ την άλλη, οι συνεργάτες του Λουκά Παπαδήμου αναζητούν διέξοδο από τη συγκεκριμένη κρίση, που φαίνεται να είναι η σφοδρότερη την οποία έχει κληθεί να διαχειριστεί ο διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
Τα «Νέα» πάντως, επικαλούνται φράση που αποδίδεται στον Λουκά Παπαδήμο («δεν πάει άλλο»), για να καταδείξουν την ενόχληση του πρωθυπουργού από την έλλειψη συνοχής στην κυβέρνηση, και την αδυναμία προώθησης ουσιαστικού κυβερνητικού έργου.