Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ο Πούτιν στα χνάρια του Κίσινγκερ

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μετά την ένταση των προηγούμενων ημερών, η κατάσταση στη Μόσχα και τις άλλες πόλεις της Ρωσίας άρχισε σήμερα να εκτονώνεται, καθώς στους δρόμους συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μια εξέλιξη που δεν χαροποίησε και τόσο την προπαγάνδα της Δύσης, η οποία είχε ποντάρει μεγάλες προσδοκίες στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών από τη ρωσική αντιπολίτευση, κυρίως από τους επιγόνους του… ΚΚΣΕ. Μια αμφισβήτηση που από μόνη της προκαλεί θυμηδία.
Στο περιθώριο ωστόσο της προσπάθειας του καθεστώτος Πούτιν να… ισορροπήσει εκ νέου τα πράγματα, δεν μπορεί κανείς να μην υποκλιθεί με δέος στον ουσιαστικό ηγέτη της Ρωσίας τα τελευταία δέκα χρόνια.
Δυο κινήσεις ήταν εκείνες που φαινομενικά στρέφονται κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πραγματικότητα ωστόσο μάλλον λειτουργούν συμπληρωματικά, αν όχι… υποβοηθητικά για τον πολιτικό σχεδιασμό του σύγχρονου τσάρου της Ρωσίας.
Κίνηση πρώτη, η ανακοίνωση του δισεκατομμυριούχου Μιχαήλ Προχόροφ ότι θέτει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Ρωσίας, στις εκλογές του 2012, απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος άνθρωπος, πριν από μερικές μέρες… εξυμνούσε από το blog το οποίο διατηρεί τον Ρώσο πρωθυπουργό, ενώ το γεγονός ότι, αν και ολιγάρχης, δεν είχε την «τύχη» του Χοντορκόφσκι (στη φυλακή) ή του Αμπράμοβιτς (στην… εξορία), αλλά παρέμεινε στη Μόσχα και συνέχισε την επιχειρηματική δραστηριοποίησή του… ανενόχλητος, υποψιάζει πολλούς για τις υπόγειες και αφανείς σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κίνηση δεύτερη, η ανακοίνωση του Αλεξέι Κουντρίν, επί σειρά ετών υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος. Ο Κουντρίν βέβαια, δεν τα έχει με τον Πούτιν, αλλά με τον Μεντβέντεφ. Και πολλοί εκτιμούν ότι αν ο σημερινός Πρόεδρος «τσαλακωθεί» περαιτέρω, ο Κουντρίν θα μπορούσε να επανακάμψει, προσπερνώντας τον Μεντβέντεφ στη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.
Οι στρατηγικές κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην πολιτική σκακιέρα της Ρωσίας, παραπέμπουν σε επιδέξιο διπλωμάτη. Λες και… μαθήτευσε στο πλευρό του Χένρι Κίσινγκερ. Το φαντάζεστε;