Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Θα έχουμε πάντα… τη Χάγη

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επιβεβαίωσε πλήρως τη φήμη του. Προχώρησε στην έκδοση μιας απόφασης που χρήζει πολλαπλών ερμηνειών, και αφήνει περιθώρια και στις δυο πλευρές των αντιδίκων να υποστηρίζουν ότι βγήκαν κερδισμένες.
Ενώ λοιπόν δικαίωσε τα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι το 2008 στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, η κυβέρνηση Καραμανλή παραβίασε τις προβλέψεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, εκφράζοντας αντιρρήσεις που «εμπόδισαν» την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ωστόσο απέρριψε την αίτηση των Σκοπίων για να υποχρεωθεί η Αθήνα συμμορφώνεται πλήρως στο μέλλον, και να μην θέτει βέτο.
Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο της Χάγης απαγόρευσε στους Σκοπιανούς να χρησιμοποιούν εθνικά σύμβολα όπως τον Ήλιο της Βεργίνας, κάτι το οποίο διακαώς επιθυμούσε η Ελλάδα.
Πλέον, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο πως θα αξιοποιήσει την απόφαση το καθεστώς Γκρουέφσκι στα Σκόπια, και στο κατά πόσο θα επιχειρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα να υποβάλει αίτηση ένταξης σε κάποιον διεθνή οργανισμό.