Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Σήμερα τρώμε την «Βαρβάρα» η το κολλυβόσμο

Το έθιμο το καλεί.
Την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας να μαγειρεύεται το φαγητό που φέρει το όνομα της Αγίας «Βαρβάρα» η όπως το λένε σε πολλά χωριά της Μακεδονίας Κολλυβόσμο. Τα βασικά υλικά για την παρασκευή του Κολλυβόσμου είναι το σιτάρι, το αλεύρι, η ζάχαρη, τα καρύδια, η σταφίδα και η κανέλλα.
Όπως μας είπε η κ. Μαρία που εδώ και πολλά χρόνια μαγειρεύει αυτό εθιμικό φαγητό, το βασικό μυστικό για την καλή Βαρβάρα είναι το καβούρντισμα του αλευριού. Είναι αυτό που κάνει την γεύση ξεχωριστεί. Αυτό είδος του γλυκού φαγητού δεν το τρώνε μόνο οι σπιτικοί αλλά κυρίως μοιράζεται σε γνωστούς και φίλους στις γειτονιές.