Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ο Μπαρόζο δεν κοιτάζει τον καθρέφτη

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Μεταξύ μας, μετά τον Ζακ Ντελόρ… το χάος, σε επίπεδο ηγετικής εκπροσώπησης των Βρυξελλών, στην κορυφογραμμή μιας ΕΟΚ που έγινε Ευρωπαϊκή Ένωση, απέκτησε το… δίδυμο αδελφάκι της ΟΝΕ, πασχίζει ωστόσο μέχρι και σήμερα να σταθεί με αξιώσεις και πολιτική αυτονομία, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Οι τελευταίες εξελίξεις, δεν είναι θετικές. Η συμμαχία της Γερμανίας με τη Γαλλία, οδηγεί ουσιαστικά την πολιτική Ευρώπη στο περιθώριο. Κυρίως, προσπερνά τις Βρυξέλλες, όχι χωροταξικά αλλά ως πολιτικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακάμπτοντας τον Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, τον Ζοζέ Μπαρόζο, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Τι κάνουν απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οι Βρυξέλλες; Παρακολουθούν, διαμαρτύρονται, και αναζητούν εξιλαστήρια θύματα. Όπως συνέβη με τον Ζοζέ Μπαρόζο, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος βρήκε το… θύμα που έψαχνε, στην περίπτωση της Ελλάδας.

Και με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», απείλησε ευθέως την Ελλάδα με έξοδο από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να σκεφτούν το ενδεχόμενο μιας ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα. Δηλαδή, ό, τι θέλουν να ακούν οι Γερμανοί.
Είναι πρόδηλο ότι ο Ζοζέ Μπαρόζο έχει προ πολλού… τσακωθεί με τον καθρέφτη του. Τον οποίο πλέον, διστάζει να κοιτάξει. Αν το έκανε, θα έβλεπε ότι σε ηγέτες μειονεκτικούς και ελλειμματικούς σαν εκείνον, εστιάζεται το βασικό πρόβλημα της σημερινής Ευρώπης. Η οποία παραδόθηκε αμαχητί στους Γερμανούς.