Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η “περίεργη” ανησυχία του Σόιμπλε για την ευρωζώνη


ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ



Η συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild am Sontag, δεν έκρυβε εκπλήξεις. Ο πολύπειρος Γερμανός πολιτικός και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή είναι ενδεχομένως ο ισχυρότερος άνθρωπος στην ευρωζώνη, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Από το τι θα πει, και κυρίως το τι… δεν θα πει ο Σόιμπλε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ψυχολογία των διεθνών αγορών. Επομένως και η ισορροπία της ευρωζώνης, σε μια εξαιρετικά οριακή συγκυρία, με την κρίση χρέους να απειλεί το κοινό νόμισμα. Και πολλές χώρες.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λοιπόν, φρόντισε να χαρακτηρίσει διαχειρίσιμη την κατάσταση που επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προχωρώντας στην εκτίμηση ότι το 2012 δεν θα υπάρξει κάποιο κραχ. Δηλαδή, δεν θα ζήσουμε την επανάληψη του 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers, αυτή τη φορά με τη μορφή μιας χώρας της ΟΝΕ.
Ο άλλοτε επικεφαλής του CDU, επεσήμανε ότι οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης έχουν πλέον πλήρη επίγνωση του προβλήματος που καλούνται να αντιμετωπίσουν, και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις κατάλληλες δράσεις και πρωτοβουλίες για να το πετύχουν.
Μια αποστροφή της συνέντευξής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο αμφιβολίας, έως και ανησυχίας για το μέλλον. «Θα υπάρξουν ακόμη ορισμένες εκπλήξεις και νευρικότητα, αλλά είμαστε σε θέση να τις χειριστούμε», ήταν τα λόγια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τώρα, το ποιες θα είναι οι «εκπλήξεις», και το τι περιγράφεται ως «νευρικότητα», θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για να το διαπιστώσουμε στην πράξη. Με την ελπίδα να μην βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα στο κέντρο ενός προβλήματος, που εξελίχτηκε προ πολλού σε ευρωπαϊκό.