Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος ή… άλλος;


Προσθήκη λεζάντας

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Οι δημοσκοπήσεις… τσακώνονται μεταξύ τους για το αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Ανδρέας Λοβέρδος θα είναι το πολιτικό στέλεχος που θα κληθεί να ξαναχτίσει το ΠΑΣΟΚ από την αρχή. Και μάλιστα, παραμερίζοντας τα συντρίμμια που αφήνει πίσω της η ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, και ο σφιχτός εναγκαλισμός με το Μνημόνιο, που στέρησε από το ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να έχει απευθείας διάλογο με κοινωνικές ομάδες και εκλογικά κοινά που παραδοσιακά το στήριζαν.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, θυμίζει λίγο… Γκόρντον Μπράουν, δεν θέλει ωστόσο να έχει την αρνητική κατάληξη του εμπνευστή του «μικρού θαύματος» της βρετανικής οικονομίας, ο οποίος παρέλαβε καθυστερημένα τα ηνία της κυβέρνησης και των Εργατικών από τον Τόνι Μπλερ, με αποτέλεσμα να ηττηθεί στις εκλογές από τον Ντέιβιντ Κάμερον και τους Τόρις.
Ο Υπουργός Υγείας από την πλευρά του, επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των… δυο Μίλιμπαντ του Εργατικού Κόμματος. Απ΄τη μια, να υιοθετήσει το περισσότερο φιλολαϊκό προφίλ του Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος και κατάφερε τελικά να κερδίσει την ηγεσία, απ’ την άλλη όμως να μην απολέσει το προφίλ του τεχνοκράτη, που σε επίπεδο Εργατικού Κόμματος εξακολουθεί να διατηρεί για τον εαυτό του ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.
Όλα δείχνουν ότι η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί ανάμεσα στους δυο άλλοτε συναγωνιστές στην εσωκομματική σύγκρουση του 2007, τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να επιβιώσει, και να διατηρήσει την ηγεσία του Κινήματος.
Κάπου εδώ, τελειώνουν οι ομοιότητες με τους Βρετανούς Εργατικούς. Με μια μικρή εξαίρεση. Το ενδεχόμενο να προκύψει ένας… Τόνι Μπλερ. Που θα ανατρέψει τα δεδομένα, και θα ανοίξει τους πολιτικούς ορίζοντες του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να συνεπάγεται απαραίτητα ότι ο «πράσινος Μπλερ» θα είναι άνδρας.