Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο διαφορετική θα ήταν η Ευρώπη…

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Αν οι Γερμανοί τον είχαν εμπιστευτεί περισσότερο, πιθανότατα η σημερινή Ευρώπη θα ήταν ποιοτικά διαφορετική. Πολύ καλύτερη. Ο Όσκαρ Λαφοντέν έχασε πριν από πολλά χρόνια τη μάχη για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, επειδή οι συμπατριώτες και… σύντροφοί, θεώρησαν ότι ο πρώην Καγκελάριος ήταν περισσότερο τεχνοκράτης και εκσυγχρονιστής, σε σχέση με τον πολιτικό που έδωσε εννοιολογικό περιεχόμενο στο συναίσθημα.
«Η καρδιά χτυπάει Αριστερά», είχε πει ο Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος φυσικά δεν εννοούσε αριστερά στη σκέψη και την πράξη, αλλά στην κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνοχή, το αγκάλιασμα των αδύναμων.
Δυστυχώς, η πολιτική σκέψη του Όσκαρ Λαφοντέν δεν έγινε ποτέ πλειοψηφικό ρεύμα. Ούτε στη Γερμανία, αλλά ούτε και στην Ευρώπη. Τα πρακτικά αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που… μιλάει βαριά γερμανικά. Τόσο βαριά, ώστε να απωθεί και αυτόν ακόμη τον Όσκαρ Λαφοντέν.
Διαβάστε τι είπε για την Άνγκελα Μέρκελ: «Με την πολιτική της στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία. Αδυνατεί να καταλάβει, όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες, ότι την κρίση δεν θα καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε με πολιτικές λιτότητας».
Αυτό ήταν πάντοτε το συγκριτικό πλεονέκτημα του Όσκαρ Λαφοντέν, όχι μόνο σε σχέση με τη «σειρά» του, αλλά μέχρι και σήμερα, σε σύγκριση με τους πολιτικούς που καθορίζουν τις τύχες των λαών: Δεν έχασε ποτέ την επαφή του με τον ρεαλισμό. Με την κοινή λογική. Με την πραγματικότητα. Αλήθεια, πόσο διαφορετική θα ήταν η δική μας Ευρώπη, αν η καρδιά της… χτυπούσε Αριστερά.