Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Το ξήλωμα των προϊσταμένων των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων της Θεσσαλονίκης προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
Απώτερος στόχος των κινήσεων αυτών είναι η αναδιοργάνωση των ΔΟΥ που παρουσιάζουν προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων, αλλά και η αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με αποφάσεις που προωθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απομακρύνονται όλοι οι προϊστάμενοι σε περίπου 30 εφορίες της χώρας, αλλά μέσα σε αυτές είναι σχεδόν όλες οι εφορίες της Θεσσαλονίκης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «αποκεφαλίζονται» παράλληλα και οι επικεφαλής των ελεγκτικών τμημάτων των εφοριών της Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, με εντολή του κ. Βενιζέλου θα περάσει από «κόσκινο» το «πόθεν έσχες» όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, μετά τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε χτες στο γραφείο του με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Χ. Νικολακόπουλο, και τον πρόεδρο των Εργαζομένων του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), Ν. Ρουμελιώτη, οι οποίοι είχαν ισχυριστεί –μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή- ο μεν πρώτος, ότι οι εφοριακοί δέχονται διαχρονικά παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ο δε δεύτερος ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να του παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία για τις καταγγελίες αυτές ενώ, «προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος του προσωπικού και των στελεχών των υπουργείου Οικονομικών και να μη γενικεύονται κατηγορίες, αλλά και να εντοπιστούν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές», έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει φορολογικός επανέλεγχος, καθώς και έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλου του προσωπικού που υπηρετεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Αμεσα αποτελέσματα

Μάλιστα, επειδή ο πρόεδρος των Εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ προέβαλε τηλεοπτικά τον ισχυρισμό ότι, εάν δοθεί σχετική εντολή της πολιτικής ηγεσίας, μπορεί –μέσω των συστημάτων της ΓΓΠΣ- να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Βενιζέλος έδωσε προς το γεν. γραμματέα της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρη Θεοχάρη, την εντολή να εντάξει στο επιχειρησιακό σχέδιο άμεσων δράσεων της ΓΓΠΣ τις προτάσεις των εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ για ελέγχους και διασταυρώσεις.
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ