Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ μπροστά στη διάσπαση

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Από την εσωκομματική μάχη του 2007 κιόλας, μέχρι και σήμερα, ο άλλοτε επικεφαλής της ομάδας των «λοχαγών», που άνοιξε το δρόμο για την άλωση του ΠΑΣΟΚ από τον Κώστα Σημίτη το 1996, βρίσκεται με συνέπεια και ένταση στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου.
Απρόσμενα για πολλούς, ο, περί ου ο λόγος, Δημήτρης Ρέππας εξελίχτηκε στον κορυφαίο θεματοφύλακα του παπανδρεϊσμού. «Έβαλε πλάτη» για τον Γιώργο Παπανδρέου σε δύσκολες στιγμές, όπως στην κρίση αμφισβήτησης του 2007, αλλά και πρόσφατα, στη διαδικασία απαξίωσης του σημερινού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Με συνέντευξη που παραχωρεί στο «Βήμα της Κυριακής», ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να διαμορφώσει νέα δεδομένα στις εσωκομματικές ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ.
Δηλώνει απερίφραστα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τις προδιαγραφές για να κατέχει υψηλά αξιώματα στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.
Παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που να κινείται στον ιδεολογικό χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
Σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι τα κόμματα δεν τα δημιουργούν οι ιδρυτές του, αλλά κοινωνικές διεργασίες και λαϊκές εκρήξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρέππα, μιλάμε για κόμματα-σφραγίδες, που δεν εκπροσωπούν τίποτα περισσότερο από «ληξιπρόθεσμες φιλοδοξίες ατόμων»