Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΣΕΒ και η… πείνα των Ελλήνων

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προχώρησε χθες σε μια διαπίστωση που… αυτοεπιβεβαιώνεται. Και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Υπογράμμισε με έμφαση ότι, στην περίπτωση που η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν προφτάσει, η Ελλάδα θα πεινάσει. Στο δεύτερο σκέλος του ισχυρισμού του, έχει απόλυτο δίκιο.
Στο πρώτο, κατά το ήμισυ.
Η εθνική αγωνία δεν αφορά μονάχα την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και εκείνη που θα την διαδεχτεί. Κυρίως τη δεύτερη. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος εκκινεί φυσικά από άλλη, πολύ συγκεκριμένη αφετηρία.
Ως άνθρωπος της αγοράς, λειτουργεί με χρονοδιάγραμμα, υποχρεώσεις, τελεσίγραφα. Ξέρει ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα, το επόμενο διάστημα, οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες… φωνάζουν οι δανειστές της Ελλάδας, τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας.
Απ’ την άλλη, η δομική στρέβλωση του συλλογισμού του, αφορά στο κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις αυτές μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή. Μια κυβέρνηση παραδομένη ουσιαστικά στο χρονοδιάγραμμα και τις προτεραιότητες των δελφίνων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έχει δίκιο να προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πεινάσει. Μόνο που θα έπρεπε να στρέφει τη συλλογιστική του σε άλλη κατεύθυνση: Στο να διεξαχθούν γρήγορα εκλογές, ώστε να… μην υπάρχει το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνησή του τόπου. Γιατί το ΠΑΣΟΚ φέρει την κύρια ευθύνη για το… συσσίτιο.
Από την πλευρά του δε, θα βοηθούσε σημαντικά, αν έπειθε τους Έλληνες επιχειρηματίες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να τα επαναπατρίσουν. Και να συμβάλλουν από την πλευρά τους στην υπέρβαση της κρίσης. Έτσι δεν είναι;