Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Χειρότερος και από τον… Νταν Κουέιλ

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Ο Νταν Κουέιλ πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον επιρρεπείς στο λάθος (sic) Αντιπροέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, την περίοδο της θητείας του δίπλα στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Εκείνον που, παρόλο που έμεινε μόλις για μια θητεία στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, προτού ηττηθεί στην αναμέτρηση του 1992 από τον Μπιλ Κλίντον, ήταν προφανώς ο… σωστός Μπους, σε σχέση με τον γιο του, Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, που κέρδισε δυο φορές τις εκλογές, βύθισε ωστόσο τον πλανήτη στο σκοτάδι, την αβεβαιότητα και την οικονομική κρίση.
Από τότε, η περίπτωση του Νταν Κουέιλ χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς και συγκριτικό μέγεθος για όσους Αμερικανούς πολιτικούς διεκδικούν για τον εαυτό τους κορυφαία αξιώματα. Δεν είναι δηλαδή διόλου τιμητικό να συγκριθεί κανείς μαζί του.
Ο Νιούτ Γκίνγκριτς φαίνεται ότι θα είναι, με τα μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεδομένα, ο αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012. Δηλαδή, εκείνος… που θα χάσει.
Παρά το γεγονός ότι είναι πολύπειρος, είναι ακόμη περισσότερο ακραίος. Και φυσικά, δεν δέχεται εύκολα συμβουλές, ούτε και παροτρύνσεις για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πει.
Με αποτέλεσμα να… εξαφανίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του από τον χάρτη τους Παλαιστινίους, με σφοδρότητα και ωμότητα περιγραφής που δεν ταιριάζει σε έναν υποψήφιο πλανητάρχη. Ταιριάζει βέβαια σε κάποιον πολιτικό ο οποίος γεννήθηκε τόσο ακραίος, ώστε μπροστά του να ωχριούν ακόμη και οι υστερικές τσιρίδες του Tea Party.