Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Δήλωση Σταύρου Καλαφάτη σχετικά με την ενδεχόμενη αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με όσα αναγράφονται σήμερα στον τύπο περί αποχώρησης της Βουλγαρίας από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
"Η διπλωματία των αγωγών αποτέλεσε κύριο συστατικό της ενεργειακής στρατηγικής για τη Νέα Δημοκρατία.

Ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μετέτρεψε την προτεραιότητα αυτή, κατά την πενταετία 2004-2009, σε κεντρική στρατηγική επιλογή με συγκεκριμένη στόχευση και απτό έργο.
Αυτό δε επιτεύχθηκε μέσω της προώθησης μεγάλων διεθνών συμφωνιών με σαφή γεωστρατηγικά οφέλη για την Ελλάδα, όπως :

• Η ολοκλήρωση της κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.

• Η διακρατική συμφωνία για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου (ITGI), με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

• Η συμφωνία που αφορά στον ελληνικό κλάδο του αγωγού «South Stream».

• Η συμφωνία για το διασυνδετήριο αγωγό αερίου Ελλάδας–Βουλγαρίας (IGB).

• Η συμφωνία κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, συμφωνία που αμφισβητήθηκε έντονα από τον κ. Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο το 2009.

Σήμερα αυτό το εγχείρημα εθνικής σημασίας που προωθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων, εκτός από εκείνη του κ. Παπανδρέου, φαίνεται να δοκιμάζεται.

Είναι χρέος της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου Έλληνα υπουργού να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η χώρα μας να μη δεχθεί οποιοδήποτε πλήγμα το οποίο θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε οικονομικό, ενεργειακό και κυρίως σε εθνικό επίπεδο."