Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Απαιτούν από την Ελλάδα πέντε υπογραφές

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup, έγινε απόλυτα ξεκάθαρη η πρόθεση των Ευρωπαίων εταίρων και…
 δανειστών, να δεσμεύσουν πολιτικά την Ελλάδα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών για το «κούρεμα» του χρέους, στα πρότυπα του πορτογαλικού μοντέλου.
Εκεί όπου, ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, που τελικά κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει κυβέρνηση, είχε υπογράψει, πριν από τις κάλπες, από κοινού με τον τότε πρωθυπουργό και μετέπειτα ηττημένο της αναμέτρησης Ζοζέ Σόκρατες, μια ρητή πολιτική δέσμευση ότι θα εφάρμοζε όσα προέβλεπε το Μνημόνιο που είχε συμφωνήσει η Πορτογαλία με την τρόικα.
Φαίνεται ωστόσο, ότι με την περίπτωση της Ελλάδας, οι Βρυξέλλες προχωρούν πολύ πιο μακριά. Με διάθεση «τσαλακώματος» της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, και ξεκάθαρη προσπάθεια να στείλουν το μήνυμα ότι δεν εμπιστεύονται την Αθήνα, παρά μόνο αν πρώτα έχει περάσει η χώρα μας… από τον συμβολαιογράφο.
Όπως λοιπόν αποκαλύφτηκε σήμερα, το Eurogroup, που ελέγχεται φυσικά από την πραγματική πολιτική ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης, τη Γερμανία, έχει ζητήσει πέντε (!) υπογραφές από την Ελλάδα: Από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, τον νέο πρωθυπουργό, τον νέο υπουργό Οικονομικών, καθώς και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο.
Η απαίτηση των Ευρωπαίων αφορά στη ρητή δέσμευση της Ελλάδας, στο πρόσωπο των παραπάνω προσωπικοτήτων, ότι η χώρα θα υλοποιήσει όσα απαιτούνται για να εφαρμοστεί στην πράξη η Συμφωνία των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου, που προβλέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%.