Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

"Επιτακτική ανάγκη δημιουργίας σχολείων στις νεόδμητες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης"

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ.πρωτ.: 1864/23-11-2011 ερώτηση προς της Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με Θέμα : «Έλλειψη σχολικής στέγης στις νεόδμητες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης κάνει αναφορά στην ταχύρυθμη οικιστική ανάπτυξη των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, η οποία όμως δεν συνοδεύθηκε παράλληλα και από τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, πάνω από την περιφερειακό οδό, στην οποία δεν λειτουργεί καμία σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη συγκεκριμένη νεόδμητη περιοχή που καλύπτει μια έκταση 2.225 στρεμμάτων, λόγω της εγκατάστασης κυρίως νέων ζευγαριών, η αύξηση του μαθητικού δυναμικού υπερβαίνει το 20% ετησίως. Οι μαθητές αναγκάζονται να μετακινούνται με λεωφορεία στις πλησιέστερες σχολικές μονάδες του Ευόσμου και όμορων Δήμων (π.χ. Σταυρούπολης), διανύοντας καθημερινά αποστάσεις μεγαλύτερες των 5 χλμ.
Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι για την εξυπηρέτηση της αναγκαιότητας ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων στην εν λόγω περιοχή, ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου διαθέτει κατάλληλο οικόπεδο, ενώ έχει συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.), ώστε να υποβληθεί σχετικός φάκελος και να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση τους από το ΕΣΠΑ.
Μέσω της ερώτησής του ο κ. Καλαφάτης καλεί την αρμόδια Υπουργό να επισπεύσει τις διαδικασίες ίδρυσης του 7ου Γυμνασίου Ευόσμου στη συγκεκριμένη περιοχή και προτείνει να δοθεί προτεραιότητα από τον Ο.Σ.Κ. στην εκπόνηση μελέτης και την υποβολή σχετικού φακέλου στο Ε.Σ.Π.Α., ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία χρηματοδότησης της ανέγερσής του από ευρωπαϊκούς πόρους.