Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ο Πάγκαλος παρεμβαίνει στη διαδοχή

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Χάρης Καστανίδης και ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι τα τρία κορυφαία και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τα οποία θα συναντηθεί σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών του πρώην πρωθυπουργού για την «επόμενη μέρα».
Και οι τρεις, έχουν τη δική τους πολιτική και ουσιαστική σημειολογία. Ο Απόστολος Κακλαμάνης υπήρξε διαχρονικά σημείο αναφοράς για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, λειτουργώντας συνεκτικά, και καταφέρνοντας να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις, ακόμη και… διαδρομές.
Ο Χάρης Καστανίδης, εκ των εισηγητών της ιδέας του δημοψηφίσματος, μίλησε πρόσφατα για την ανάγκη ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, δεν αμφισβητείται ωστόσο η πολιτική αφοσίωσή του στον Γιώργο Παπανδρέου. Και… στο ΠΑΣΟΚ, φυσικά.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος απ’ την άλλη, βρίσκεται και πάλι σε θέση συνδεκτικού κρίκου, σε μια κρίσιμη ιστορική και πολιτική συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου «ήταν εκεί» τόσο το 1996, όταν ως μέλος της «ομάδας των τεσσάρων» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να περάσει το ΠΑΣΟΚ… αναίμακτα από το Καστρί στον Κώστα Σημίτη, ενώ και το 2004, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε με «απευθείας ανάθεση» το δαχτυλίδι από τον Σημίτη, φρόντισε να μην διαμορφωθούν συνθήκες ρήξης στο ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, στην εσωκομματική μάχη του 2007, όπου στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατάφερε να συνδράμει στη διατήρηση των κατάλληλων ισορροπιών με την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, ώστε να αποτραπεί μια πιθανή διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πλέον δύσκολη θέση σε σχέση με κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Γι’ αυτό και ο Γιώργος Παπανδρέου στρέφεται στον Θεόδωρο Πάγκαλο. Ζητώντας του ουσιαστικά να διαδραματίσει και πάλι ενοποιητικό ρόλο, όπως εκείνος… ξέρει καλύτερα.