Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η εκλογική λίστα… μας τελείωσε

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε τον κύκλο επαφών του με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και ειδικότερα στη σύσκεψη συντονισμού που είχε με τους υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου που… είχε επιλέξει και ο ίδιος, έριξε στο τραπέζι την πολιτική «βόμβα» του ενδεχομένου αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Σύμφωνα μάλιστα με τους συνομιλητές του, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε σχεδόν πεπεισμένος ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα συναινούσε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι, και να εφαρμοστεί από την προσεχή κιόλας εκλογική αναμέτρηση, της 19ης Φεβρουαρίου.
Ο εκλογικός νόμος στον οποίο πόνταρε ο Γιώργος Παπανδρέου, ήταν η λίστα, αντί του σταυρού προτίμησης. Που θα του επέτρεπε να συμμετάσχει με άλλους όρους στις ζυμώσεις για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή για τη διαδοχή του, από τη στιγμή που θα είχε καταρτίσει ο ίδιος τα ψηφοδέλτια για το Κοινοβούλιο το οποίο θα προέκυπτε από την εκλογική αναμέτρηση της 19ης Φεβρουαρίου.
Το… όνειρο ωστόσο, τελείωσε νωρίς. Την αρχή έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν την προηγούμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινούσε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα συνεπάγετο την κατάργηση του σταυρού προτίμησης, και την αντικατάστασή του από τη λίστα.
Και σήμερα, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, σε φιλική συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, τόνισε με έμφαση ότι ο εκλογικός νόμος που βρήκε σχεδόν έτοιμο στο συρτάρι του, δεν θα προχωρήσει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει διάθεση μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, για να συμφωνήσουν σε μια τόσο θεμελιώδη αλλαγή.
Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα, οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης. Κάτι που υποχρεώνει τους βουλευτές να δώσουν τη μάχη στις γειτονιές των εκλογικών περιφερειών τους. Επιχειρώντας να συνομιλήσουν με μια κοινωνία… εξοργισμένη.