Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος θέλει “έναν υποψήφιο” για τη διαδοχή

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Από τη στιγμή που η συζήτηση για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε με… ημι-επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο, όλα τα κορυφαία στελέχη προετοιμάζονται για να λάβουν θέση στην αφετηρία. Όλες οι εκτιμήσεις ωστόσο συγκλίνουν ότι τα πρόσωπα μεταξύ των οποίων θα «παιχθεί» η διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου, είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Παπουτσής.
Ο Υπουργός Υγείας έχει καταφέρει να εκτοξεύσει στα ύψη την προσωπική δημοφιλία του, και προφανώς ποντάρει σε μια ανοιχτή εκλογή από τη βάση, στα πρότυπα της ανάδειξης του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία, στο ξεκίνημα του 2004. Παράλληλα, διατηρεί καλή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, ηγείται της «κίνησης των τριών», και διευρύνει τις επιρροές του στην κομματική βάση.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τα εύσημα του Λουκά Παπαδήμου για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σοβαρά επεισόδια στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Εκφράζει κυρίως την παπανδρεϊκή πτέρυγα, ενώ η εμπειρία του από τις Βρυξέλλες, όπου διετέλεσε Επίτροπος, του προσφέρει και τις αναγκαίες διεθνείς επαφές.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών είναι εκείνος ο οποίος φαίνεται να έχει το προβάδισμα έναντι όλων των άλλων. Από την εσωκομματική μάχη του 2007, διατηρεί έναν ισχυρό προσωπικό μηχανισμό, η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών τον κατέστησε αναγνωρίσιμο στις Βρυξέλλες, έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με το «όλον ΠΑΣΟΚ», και έχει βρει ισορροπίες με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί σε… δυο φάσεις. Αρχικά, από ένα έκτακτο Συνέδριο θα προκύψει ο Πρόεδρος που θα ηγηθεί του Κινήματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί και πάλι στη βάση του, προσδοκώντας σε μια διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεών του με την κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να είναι το κεντρικό πρόσωπο όλων των διαδικασιών. Όπως μάλιστα αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών είναι υπέρ της άποψης να διαμορφωθούν συναινετικές ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ώστε ο υποψήφιος για την ηγεσία να είναι ένας, προκειμένου να διαφυλαχθεί καλύτερα η ενότητα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ίδιος συγκεντρώνει προφανώς τις περισσότερες προδιαγραφές για να ενώσει και είναι κοινά αποδεκτός. Προκειμένου να μην… διασκορπιστεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά να καταστεί περισσότερο ευοίωνη η προοπτική ανασυγκρότησής του.