Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Νέος ένοικος από το 2012

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ
Μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο θα έχει επιλεγεί ο νέος «ενοικιαστής» του «Μακεδονία Πάλας», το οποίο αναμένεται να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον έξι μήνες από τις αρχές του 2012, χρονιά κατά την οποία η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση.
Το γνωστό ξενοδοχείο, που τόσο λόγω της χωροταξίας του όσο και λόγω του ονόματός του είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης, θα κλείσει προσωρινά. Στα τέλη του 2011 λήγει η 15ετής σύμβαση εκμίσθωσής του από το ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, στο οποίο ανήκει μετά την απορρόφηση του ταμείου των εργαζομένων στον ΟΤΕ, στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την πιθανή παράταση της σύμβασης, που άλλωστε προβλεπόταν στη συμφωνία του 1995, αλλά δεν τα βρήκαν, αφού ο μεν ιδιοκτήτης δε δέχτηκε μείωση του μισθώματος, ο δε ενοικιαστής επικαλείται την αρνητική οικονομική συγκυρία και αρνείται να καταβάλει 3,6 εκατ. ευρώ το χρόνο ως ενοίκιο. Το «διαζύγιο», πάντως, δεν προβλέπεται βελούδινο, αφού δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές να καταλήξουν στα δικαστήρια.
Οπως δήλωσε στον «ΑτΚ» ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, το ταμείο δεν είχε το δικαίωμα να μειώσει το ενοίκιο, αφού μια τέτοια απόφαση θα καθιστούσε τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου υπόλογα για απιστία. «Σε αυτό συμφώνησαν οι νομικοί και των δύο πλευρών», υποστηρίζει ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση Δασκαλαντωνάκη να αποχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ, κίνησε τις οριζόμενες από το νόμο διαδικασίες για την επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα ολοκληρώσει την επανεκμίσθωση του ξενοδοχείου. «Θα έχουμε βρει το σύμβουλο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και νομίζω ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχουμε επιλέξει το νέο μισθωτή», λέει ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η πώληση του ακινήτου δεν είναι μέσα στα σχέδια του ταμείου, ούτε υπάρχει περίπτωση να υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την τρόικα.

Μας κυνηγάει το ΙΚΑ

Από την πλευρά της η εταιρία «Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ» με ανακοίνωσή της διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Πρώτον, η εταιρία μας επί δεκαέξι χρόνια λειτουργεί το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» με συνέπεια, έχοντας καταβάλει για μισθώματα του ξενοδοχείου συνολικά από το 1995 έως και σήμερα το ποσό των 47.000.000 ευρώ.
Δεύτερον, η εταιρία μας έως και το έτος 2010 έχει επιπρόσθετα πραγματοποιήσει στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» τεράστιες επενδύσεις, συνολικού ύψους 26.604.377 ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει σήμερα αναπόσβεστο, αυξάνοντας σημαντικά την εμπορική αξία του ακινήτου.
Τρίτον, η εταιρία μας στις 13 Οκτωβρίου 2011 με μεγάλη της λύπη αναγκάστηκε να προβεί στην καταγγελία της σύμβασης του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» λόγω της μεγάλης και συνεχούς αδιαλλαξίας της διοίκησης του ΙΚΑ να αναπροσαρμόσει το μίσθωμα του ξενοδοχείου, όπως επιτάσσουν οι σημερινές και παγκοσμίως γνωστές οικονομικές συνθήκες της αγοράς και παρά τις υποδείξεις του Δημοσίου για μείωση των μισθωμάτων των ακινήτων ιδιοκτησίας Δημοσίου (Ν. 3996/2011).
Τέταρτον, η εταιρία μας έχει ήδη ασκήσει τα απαραίτητα ένδικα μέσα για την απόδειξη του προφανούς. Οτι δηλαδή ουδέν οφείλεται στο απολύτως εξασφαλισμένο από την εταιρία μας οικονομικά ΙΚΑ, είτε για μισθώματα είτε για παράλογα πρόστιμα τα οποία το ΙΚΑ καταχρηστικά προσπαθεί να επιβάλει ακόμα και μετά την καταγγελία της μίσθωσης!

Εκπτωση 20%

Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο το ύψος του μισθώματος μειώθηκε κατά 20%, στο πλαίσιο απόφασης του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για συνολικά 204 ξενοδοχεία που ανήκουν σε ΝΠΔΔ. Ωστόσο, ο όμιλος ζητά επιπλέον μείωση, επικαλούμενος την οικονομική κρίση, αλλά και την αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών υψηλού επιπέδου τα τελευταία χρόνια στην πόλη, η οποία δε συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των διανυκτερεύσεων, με αποτέλεσμα τη δραστική πτώση του τζίρου.
Οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει τους 120 εργαζομένους του ξενοδοχείου, οι οποίοι φοβούνται πως, αν κλείσει, το επαγγελματικό τους μέλλον είναι αβέβαιο.
Το «Μακεδονία Πάλας» έχει συνολική καθαρή επιφάνεια 12.832 τ.μ., ενώ διαθέτει υπόγειο 5.405,62 τ.μ. και γκαράζ 782,82 τ.μ. Οι οκτώ όροφοι στους οποίους βρίσκονται τα δωμάτια έχουν επιφάνειας 1.604 τ.μ. ο καθένας.

Συγκεκριμένα βήματα

Ο σύμβουλος που θα επιλεγεί από το ΙΚΑ θα συμμετέχει ως μέλος της επιτροπής που θα παραλάβει το κτίριο από τη μισθώτρια εταιρία. Εναντι αμοιβής κατ' αποκοπή 30.000 ευρώ, που θα καταβληθούν τμηματικά, θα συμμετέχει στην τεχνική αποτύπωση του κτιρίου και των εγκαταστάσεων (καταγραφή ζημιών, πολεοδομικών παραβάσεων κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, καθώς και της σημερινής κατάστασης του κτιρίου). Θα αναλάβει, ακόμη:
- Την εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου ξενοδοχειακής μονάδας (κτιρίου και εξοπλισμού).
- Την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για τη μακροχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης με μοναδικό σκοπό τη λειτουργία του σαν ξενοδοχειακή μονάδα (υπολογισμός κόστους ανακαίνισης και χρηματοδότησης της επένδυσης, υπολογισμός της συμβατικής διάρκειας της παραχώρησης, υπολογισμός NPV και υπολογισμός ετήσιας προσόδου, καταγραφή συμβατικών υποχρεώσεων συντήρησης και ανακαίνισης του κτιρίου).
- Τη σύνταξη των απαραίτητων τευχών του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού της μακροχρόνιας παραχώρησης και εκμετάλλευσης, στα οποία θα αναφέρονται οι νομικοί, τεχνικοί και οικονομικοί όροι (προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες, προθεσμίες, εγγυήσεις, υποχρεώσεις, ευθύνες, τεχνικές εργασίες αξιοποίησης του ακινήτου).
Επίσης, ο σύμβουλος θα έχει και πρόσθετη αμοιβή, στο 1/3 της μηνιαίας προσόδου, που θα καταβληθεί μετά την έρευνα αγοράς για τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και την ανεύρεση του επενδυτικού σχήματος που θα προκριθεί, μέσα από το διαγωνισμό, και θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση.