Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

2 καταδίκες με 3ετή αναστολή σε οφειλέτες από Θεσσαλονίκη


Του Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ
Δύο καταδίκες και μία νέα σύλληψη για χρέη προς το Δημόσιο περιελάμβανε το χθεσινό «σαφάρι» για την πάταξη της φοροδιαφυγής, στη Θεσσαλονίκη.
Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε δύο χρόνια φυλάκιση σε 65χρονο ιδιοκτήτη εργαστηρίου ενδυμάτων και 20 μήνες φυλάκιση σε 46χρονο έμπορο απορρυπαντικών, ενώ αναγνώρισε το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών ελατηρίων» και αποφάσισε να ανασταλεί η ποινή τους επί τριετία.
Στην πρώτη περίπτωση, το ύψος της οφειλής προς την Ι' ΔΟΥ ανέρχεται σε 755.085 ευρώ και προέρχεται κυρίως από συσωρευμένα πρόστιμα που δεν κατέβαλε ο κατηγορούμενος στην εφορία. Ο τελευταίος -πατέρας μιας κόρης, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας- είπε ότι η επιχείρησή του είναι πλέον ανενεργή και δήλωσε αδυναμία καταβολής του χρέους. «Χρωστάμε ένα χρόνο ενοίκια στο σπίτι και δύο χρόνια ενοίκια στο μαγαζί. Περνάμε την εβδομάδα μας με 50 ευρώ», επισήμανε.

Από τον ΟΚΑΝΑ

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, για χρέη ύψους 560.378 ευρώ προς τη ΔΟΥ Αμπελοκήπων, ανέφερε ότι τα πρόστιμα είναι «φουσκωμένα» και ότι η επιχείρησή του είναι ανενεργή από το 2000. Σχετικά με την οικογενειακή του κατάσταση, δήλωσε ότι είναι διαζευγμένος και πατέρας δύο αγοριών, ηλικίας 11 και 15 χρονών. «Εκανα χρήση ναρκωτικών, αλλά την τελευταία δεκαετία παρακολουθώ θεραπευτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Παίρνω επίδομα από την Πρόνοια. Μπορώ να δουλέψω, αλλά δεν υπάρχει δουλειά», ανέφερε στην απολογία του.
Λόγω παρελεύσεως του ωραρίου, αναβλήθηκε, για την Παρασκευή, η δίκη του 65χρονου ιδιοκτήτη επιχείρησης μεταλλικών κατασκευών, που συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 551.668 ευρώ. Σήμερα απολογείται σε ειδικό ανακριτή ο ιδιοκτήτης εταιρείας χάρτου για μη καταβολή ΦΠΑ, συνολικής αξίας 258.000 ευρώ και οφειλή 491.000 ευρώ από φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Αύριο δικάζεται στο Αυτόφωρο ο διαχειριστής εταιρείας κατασκευής ξύλινων σπιτιών για οφειλή 809.000 ευρώ.
Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί ο 49χρονος συνέταιρος εταιρείας εμπορίας φρούτων, που συνελήφθη χθες για οφειλή που ανέρχεται σε 403.644 ευρώ. Μέσα σε δύο μήνες έχουν συλληφθεί από αστυνομία και ΣΔΟΕ συνολικά 12 άτομα στη Θεσσαλονίκη, για χρέη προς το Δημόσιο και μη καταβολή ΦΠΑ, που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
enet.gr