ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το Παρίσι, όπως αναμενόταν, εξελίχτηκε σήμερα στην πόλη που «φώτισε» τις μελλοντικές κινήσεις της διεθνούς κοινότητας για την επαρκή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη, και να αποτραπεί η διάχυση διαβρωτικών συνεπειών στην παγκόσμια οικονομία.
Το πρακτορείο Bloomberg επικαλέστηκε πρώτο πληροφορίες από τη σημερινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών του G20 στη γαλλική πρωτεύουσα, περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό περίπου 60%.
Στη συνέχεια, έπεσε στο τραπέζι των ζυμώσεων το ενδεχόμενο υπερ-διπλασιασμού της ρευστότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου το IMF να φτάσει σε αποθέματα 840 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από 380 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει σήμερα.
Εκεί, οι ΗΠΑ πήραν την εκδίκησή τους από τους Ευρωπαίους και την Άνγκελα Μέρκελ, για την κωλυσιεργία έως… παθητικότητα των Βρυξελλών, απορρίπτοντας εκ των προτέρων μια τέτοια εξέλιξη.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ που βρίσκεται στο Παρίσι, δήλωσε ότι τα ταμειακά αποθεματικά του ΔΝΤ είναι απολύτως αρκετά για να διαχειριστούν τη σημερινή κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Και δεν δυσκολεύτηκε να βρει συμμάχους τον Καναδά και την Αυστραλία, που επίσης τάχθηκαν κατά μιας τέτοιας εξέλιξης.
Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη συνεχίζει να είναι… σχεδόν μόνη της. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να περιμένει πρόσθετη ενίσχυση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον υποχρεωμένη να προχωρήσει στηριζόμενη στο EFSF και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, και οι δυο Οργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν καθοριστικά στη λύση. Το ίδιο πιστεύει, και το δήλωσε από την Κίνα, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Δυστυχώς για εμάς όμως, την απόφαση θα πρέπει να την πάρει η Άνγκελα Μέρκελ…