Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ο Ολάντ… ψάχνει τα κλειδιά για τα Ηλύσια Πεδία


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η διαδικασία της προκριματικής εκλογής υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2012, από μια διευρυμένη βάση, στην οποία μπορούσαν να συμμετάσχουν και όσοι… δεν πιστεύουν στον σοσιαλισμό, ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία για το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας.Έδειξε ωστόσο ότι η κοινωνία δεν απέχει και πολύ από την αίσθηση «ρεύματος» που έχουν καταγράψει όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

 Έτσι, στις κάλπες προσήλθαν περίπου δυο εκατομμύρια Γάλλοι, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, και στις προτιμήσεις τους κυριάρχησε το δίδυμο για το οποίο όλοι οι δημοσκόποι… έδιναν τα ρέστα τους.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ πλασαρίστηκε στην πρώτη θέση, με ποσοστό 39%, ενώ η διάδοχός του στο κορυφαίο κομματικό αξίωμα, Μαρτίν Ομπρί έφτασε μέχρι το 30%.
Στην 3η θέση, προς έκπληξη των περισσοτέρων, δεν βρέθηκε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αλλά ο Αγνό Μοντεμπούρ, ο οποίος συγκέντρωσε 17%, έναντι μόλις 7% της υποψηφίας των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2007, τότε που ηττήθηκε από τον σημερινό ένοικο των Ηλυσίων Πεδίων, Νικολά Σαρκοζί.
Στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή, θα μονομαχήσουν ο Φρανσουά Ολάντ με τη Μαρτίν Ομπρί. Με την κόρη του Ζακ Ντελόρ να έχει τη δεδηλωμένη στήριξη του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος παραδέχτηκε δημοσίως ότι την ψήφισε, αλλά με τον πρώην σύντροφο της Σεγκολέν Ρουαγιάλ να εμφανίζεται ως το ακλόνητο φαβορί.Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Και να επιτρέψει να περάσουν τα κλειδιά των Ηλυσίων Πεδίων σε έναν σοσιαλιστή, για πρώτη φορά από την εποχή της πολιτικής ηγεμονίας του Φρανσουά Μιτεράν. Όχι επειδή εμπιστεύεται περισσότερο τον Φρανσουά Ολάντ. Αλλά επειδή είναι εξοργισμένη με τον Νικολά Σαρκοζί. Ένα έντονο συναίσθημα σαν την οργή βέβαια, μπορεί εξαιρετικά εύκολα να μετατραπεί και πάλι σε… λατρεία.