Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ξεχάσαμε την τρόικα…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Τη σχετική προτροπή την έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανοίγοντας στη μνήμη ένα παράθυρο για να ταξιδέψει μέχρι το 2004. Το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι, τότε που ο συνδυασμός της κατάκτησης του Euro και των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οδήγησε στην κορύφωση την εθνική ανάταση.
Ολυμπιακούς Αγώνες βέβαια, δεν διοργανώνουμε ξανά. Ούτε υπάρχουν αντικειμενικές πιθανότητες να κερδίσουμε το Euro. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τη χθεσινή νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου επί της Γεωργίας, που σφράγισε την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δεν θα πρέπει να την υποδεχτούμε με τον δέοντα ενθουσιασμό.
Ειδικά σε στιγμές εθνικής μιζέριας, σαν και αυτές που βιώνουμε λόγω των δραματικών συνεπειών του Μνημονίου, ο αθλητισμός επιβεβαιώνει και πάλι ότι διαθέτει την εσωτερική δύναμη να ανατροφοδοτεί την κοινωνία με αισιοδοξία.
Όπως και το 2004 φυσικά, η Εθνική του Φερνάντο Σάντος πλέον, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί φαβορί. Εδώ που φτάσαμε ωστόσο, η «διαχείριση της στιγμής» έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, από το ταξίδι της σκέψης προς το μέλλον και το όνειρο. Μπορούμε λοιπόν να χαμογελάσουμε. Άφοβα. Και ας… παρακολουθεί η τρόικα.