Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η Σλοβακία απειλεί την ευρωζώνη

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Σε μια εποχή κατά την οποία η Γερμανία κατάφερε να επιβάλλει σιδηρά πειθαρχία στις χώρες-συμμάχους ή… δορυφόρους της, και να εξασφαλίσει την «αναίμακτη» υπερψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια της ενίσχυσης του EFSF, είναι πράγματι… να απορεί κανείς, πως κατάφερε να ξεφύγει η Σλοβακία.
Η οποία, από χθες έχει εξελιχτεί στην καλύτερη φίλη των κερδοσκόπων, καθώς το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ο εκνευρισμός και να επανακάμψει η αβεβαιότητα για το μέλλον της ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας είχε συνδέσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της, και πλέον οδηγείται εκ των πραγμάτων σε πρόωρες εκλογές. Το νομοσχέδιο ωστόσο πιθανολογείται ότι θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, σε νεώτερη ψηφοφορία, από τη στιγμή που η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα παράσχει τη στήριξή της, για τη «σωτηρία του ευρώ», εφόσον η κυβέρνηση δεσμευτεί να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η… στιγμιαία αστάθεια που προκάλεσε η Σλοβακία ωστόσο, επιβεβαιώνει την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, ως απόρροια της έλλειψης βούλησης και αποφασιστικότητας από την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αποτέλεσμα, η οικονομία της ευρωζώνης να αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της, και την ίδια ώρα να απειλεί ευθέως την προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Είδατε… δύναμη οι Σλοβάκοι;