Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ο Τρισέ “εκβιάζει” τη Μέρκελ

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το βήμα των Financial Times επέλεξε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ για να στείλει το μάλλον πιο ηχηρό μήνυμά του προς το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με την πολιτική διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Ο Γάλλος τραπεζίτης, ο οποίος έχει περάσει πλέον στον αστερισμό του «απερχόμενου» από τη Φρανκφούρτη, καθώς ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι θα βρίσκεται στη θέση του από την 1η Νοεμβρίου, δέσμευσε ουσιαστικά τον διάδοχό του για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει, απέναντι στην πολιτική επιλογή της Γερμανίας να εξαντλήσει τις πιέσεις της για ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος φυσικά γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη γραφειοκρατία της ΕΚΤ, και τις… ιδιαιτερότητες των άγραφων κανόνων που οριοθετούν τη λειτουργία της, στην περίπτωση που οι αποφάσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους οδηγήσουν σε μια καινούρια πραγματικότητα, την οποία οι αγορές θα εκλάβουν ως άτακτη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα υπό τη μορφή εγγυήσεων.
Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, θα καταρρεύσει προτού καν λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης του EFSF, καθώς η ΕΚΤ θα υποχρεώσει τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να στηρίξουν με ίδια κεφάλαια τις οικονομίες των πιο αδύναμων κρατών.
Κάτι φυσικά που η Άνγκελα Μέρκελ αλλά και κανένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας του, και εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε απομάκρυνση από την εξουσία.
Επί της ουσίας, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που στην προκειμένη περίπτωση εμφανίζεται ως η φωνή της… συνείδησης των τραπεζών, επιδιώκει να περιοριστεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ανεκτά επίπεδα, ώστε να μην υποχρεωθεί ο ιδιωτικός τομέας να επωμιστεί υπερβολικό μερίδιο του χρέους. Άρα, και της απώλειας κερδών…