Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Πρώτα εκλογές και μετά “κούρεμα”

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το «κούρεμα» της Συμφωνίας των Βρυξελλών, στην κατεύθυνση της περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δείχνει να αποτελεί την πολιτική επιλογή στην οποία θα καταλήξουν οι διεθνείς εταίροι μας, απαντώντας στα κελεύσματα της συγκυρίας, για μόνιμη και βιώσιμη αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος».
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να δρομολογηθούν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Αν μάλιστα η πληροφόρηση της «Bild» είναι ακριβής, που… μάλλον είναι, το «κούρεμα» θα λάβει σάρκα και οστά την περίοδο των Χριστουγέννων, κάτι που σημαίνει ότι αντί για την 6η δόση του δανείου που συνεπάγεται το Μνημόνιο Ι, η Ελλάδα θα εισπράξει την 1η δόση από το… Μνημόνιο ΙΙ.
Εφόσον αυτή είναι η φυσική ροή των εξελίξεων, όπως τουλάχιστον τις σχεδιάζουν, τις διαμορφώνουν και τις υλοποιούν οι… εγγυήτριες δυνάμεις του δανεισμού της Ελλάδας, προκύπτει μείζον ζήτημα εθνικής αντιπροσώπευσης. Μιας και η συγκεκριμένη Κυβέρνηση, στα όρια της ιδεολογικής «εξαφάνισης», έχει απολέσει προ πολλού τη «λαϊκή δεδηλωμένη».
Πως θα έρθει λοιπόν να δεσμεύσει την Ελλάδα, επομένως και τις επόμενες κυβερνήσεις, για τα χρόνια που έρχονται; Από τη στιγμή μάλιστα που το «κούρεμα» θα συνεπάγεται ότι στα μάτια των ξένων, η Ελλάδα θα είναι μια «ημι-χρεοκοπημένη» χώρα, και θα είναι εκ των πραγμάτων ουτοπική κάθε απόπειρα να απευθυνθεί η Αθήνα στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί;
Η απάντηση είναι προφανής, αυτονόητη και ξεκάθαρη. Τόσο σημαντικές εξελίξεις μπορεί να τις διαχειριστεί μονάχα μια νέα, ισχυρή κυβέρνηση, με πρόσφατη τη λαϊκή ετυμηγορία υπέρ της. Μια κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές με «καθαρή» αυτοδυναμία. Εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν πριν από το… κούρεμα των Χριστουγέννων.