Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Δήλωση κ. ΣταύρουΚαλαφάτη, για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού της ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.,

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού της ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., από τον οποίον αμείβονται οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), ζήτημα για το οποίο κατέθεσε την υπ' αριθ.: 84/03-10-2011 ερώτηση στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι ο Ειδικός Λογαριασμός της ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), φαίνεται ότι έχει καταστεί πλέον ελλειμματικός σε επικίνδυνο βαθμό.
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί δυσάρεστες επιπτώσεις στις επενδύσεις των Α.Π.Ε. και την περαιτέρω διείσδυσή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο και να παραθέσει επίσημα στοιχεία αναφορικά με :
• Τα ποσά που ανακτήθηκαν κατά την τελευταία διετία από τη ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. και εάν αυτά καθιστούν τον Ειδικό Λογαριασμό της επαρκή, ώστε να καλύψει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στους παραγωγούς Α.Π.Ε.
• Το ακριβές έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού.
• Τα μέτρα που πρόκειται να λάβει στο μέλλον, ώστε να σταματήσει οριστικά η επενδυτική ανασφάλεια εκ του λόγου αυτού.
Οι Α.Π.Ε. αποτελούν ένα σημαντικό και ελπιδοφόρο εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δυστυχώς, όμως, η αναβλητικότητα και η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ορθολογικά το πλαίσιο που τις διέπει, αποθαρρύνει τους επενδυτές και απογοητεύει τους πολίτες».