Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ρώσικη απόβαση στην Αλεξανδρούπολη

Πρωτοφανές και συνάμα ιδιαιτέρως συμβολικό είναι το γεγονός ότι άγημα 89 ρώσων πεζοναυτών θα παρελάσει φέτος μαζί με έλληνες στρατιώτες στην Αλεξανδρούπολη, τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
.Της Μαρίας Καραούλη
Οι ρώσοι πεζοναύτες θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με το πολεμικό ρωσικό πλοίο “Tsesar Kunikof”, που ανήκει στον στόλο της Μαύρης θάλασσας, στις 27 Οκτωβρίου και θα παραμείνουν έως τις 30 του μήνα. Στο διάστημα αυτό, εκτός από την παρέλαση, το άγημα θα συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο την απότιση φόρου τιμής στους 70 ρώσους στρατιώτες από την πόλη Σοβόνσκι Μπορ (προάστιο της Πετρούπολης) που πέθαναν από τύφο το 1878 στην Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου, που κατέληξε σε μεγάλη ήττα της Τουρκίας. Οι 70 ρώσοι στρατιώτες τάφηκαν στην Αλεξανδρούπολη και προς τιμή τους έχει στηθεί μνημείο στο Πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας, το οποίο θα εγκαινιαστεί αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης, παρουσία των ρώσων πεζοναυτών.
Το αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με δηλώσεις στη “Μ” του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ότι θα έρθουν στην Αλεξανδρούπολη η σύζυγος του προέδρου της Ρωσίας Σβετλάνα Μεντβέντεφ, η οποία κατάγεται από την πόλη Σοβόνσκι Μπορ, ο υπουργός Πολιτισμού Αλεξάντρ Αβντέεφ και η δημοτική αρχή της ρωσικής πόλης Σοβόνσκι Μπορ, με την οποία η Αλεξανδρούπολη είναι αδελφοποιημένη.
Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου το ρωσικό άγημα θα παρακολουθήσει τη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης αποφασίστηκε επίσης να διοργανωθεί στις 30 Οκτωβρίου φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ρώσων πεζοναυτών και στρατιωτών της 12ης μεραρχίας πεζικού του ελληνικού στρατού.
“Στην πόλη μας ζουν περίπου 4.000 έλληνες ομογενείς από τη Ρωσία και κυρίως από την πόλη Σοβόνσκι Μπορ. Όπως είναι φυσικό, οι δεσμοί φιλίας με τη ρωσική πόλη είναι αυτονόητοι”, υποστήριξε στη “Μ” ο κ. Λαμπάκης και πρόσθεσε: “Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, οι ρώσοι στρατιώτες καθώς και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους την εθνική μας επέτειο και παράλληλα θα εγκαινιάσουν το μνημείο προς τιμήν των συμπατριωτών τους. Θεωρούμε το γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα μας συμβαίνει ανάλογο γεγονός”.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό, αν δοθεί το “πράσινο φως” από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, να διεξαχθεί και κοινή άσκηση μεταξύ των ρώσων πεζοναυτών και ελληνικής μονάδας της περιοχής.



.