Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Διαδυκτιακή "κατασκοπία" από την γερμανική αστυνομία


Υπό τις έρευνες του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται η αστυνομία της Βαυαρίας για χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού.

Η αστυνομία της Γερμανίας βρίσκεται στο στόχαστρο ερευνών και πιο συγκεκριμένα εργαλεία διαδικτυακής έρευνας, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται υπόλογες, αφού λέγεται ότι χρησιμοποίησαν ένα είδος κατασκοπευτικού λογισμικού.Οι γερμανικές εφημερίδες φιλοξενούν το γεγονός από το Σαββατοκύριακο στις πρώτες σελίδες τους, όταν μία ομάδα από χάκερς αποκάλυψε το εν λόγω λογισμικό.
Το λογισμικό αυτό είναι τύπου Trojan, ένα κατασκοπευτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστυνομικούς να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ χρησιμοποιείται ευρύτατα και στις Διαδικτυακές επικοινωνίες.
Το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας ανακοίνωσε την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, ότι το λογισμικό έχουν χρησιμοποιήσει υπάλληλοί του στο παρελθόν. Την ίδια ώρα, άλλες τέσσερις τουλάχιστον παρόμοιες περιπτώσεις έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.
Ωστόσο, η έρευνα "κολλάει" στο γεγονός ότι οι γερμανικοί νόμοι δεν απαγορεύουν την χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος, υπό την προϋπόθεση βέβαια να τηρείται το απόρρητο του ιδιωτικού βίου.
Δικηγόρος από το ίδιο κρατίδιο δήλωσε ότι η αστυνομία έχει παραβιάσει αυτούς τους κανόνες, όταν με την βοήθεια του επίμαχου λογισμικού χρησιμοποίησε φωτογραφίες από τον υπολογιστή ενός πελάτη του.
Επίσης, κρατικές υπηρεσίες με ανακοίνωσή τους ενημερώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το λογισμικό, όμως επιμένουν ότι οι έρευνές τους ήταν απόλυτα νόμιμες.
Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊζερ - Σναρενμπέργκερ ζήτησε την διενέργεια έρευνας, για να εξακριβωθούν οι πρακτικές και τα εργαλεία παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται από τις αρχές.