Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ο Σόρος “βάζει χέρι” στην ευρωζώνη

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Τι είναι άραγε πιο τραγικό: Να μην υπάρχει στιβαρή πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη, να μην δρομολογείται μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ή να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ανατρέψει αυτή την παθητική στασιμότητα ο… Τζορτζ Σόρος;
Μια διεθνής προσωπικότητα που συνέδεσε την ιστορική διαδρομή της με την επιδίωξη του κέρδους, με κάθε τρόπο και κόστος, συνήθως σε βάρος κρατών, κοινωνιών αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας, εμφανίζεται σήμερα ως ο «σταυροφόρος» για τη διάσωση της ευρωζώνης.
Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει την πρωτοβουλία «Appeal for Europe» της οποίας ηγείται ο Τζορτζ Σόρος, με επιστολή αφύπνισης προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας τους να αναλάβουν άμεση και αποτελεσματική δράση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, και ευρύτερα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Ο κ. Σόρος θεωρεί ότι μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός της ευρωζώνης, και χωρίς παράπλευρες αρνητικές παρενέργειες, είναι απολύτως εφικτή και υλοποιήσιμη. Προσδιορίζει το ευκταίο «κούρεμα» στα επίπεδα του 50%, και σημειώνει ότι η Αθήνα βρίσκεται σε αδιέξοδο, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της χρεοκοπίας.
Την πρωτοβουλία του Τζορτζ Σόρος υπογράφουν συνολικά 97 προσωπικότητες. Προτείνουν την άμεση επιστράτευση του EFSF και της ΕΚΤ για την παροχή εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα και την αναχρηματοδότηση του χρέους των αδύναμων χωρών.
Μεσοπρόθεσμα ζητούν μια νέα Συνθήκη, που θα θεσμοθετεί κοινό ταμείο για την ευρωζώνη, θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις καταθέσεις, και θα υιοθετεί στρατηγική για την ανάπτυξη.
Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στα ονόματα που υπογράφουν, μεταξύ άλλων την επιστολή: Τον… διαχρονικό Χαβιέ Σολάνα, τον Γιόσκα Φίσερ, που αποκήρυξαν ακόμη και οι ίδιοι οι Πράσινοι της Γερμανίας, προκειμένου να πετύχουν την πολιτική ανάκαμψή τους.
Η πρωτοβουλία είναι αξιέπαινη. Και σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις. Ενδεχομένως και να κινητοποιήσει δράσεις. Οι… υπογραφές ωστόσο, αφήνουν μαύρο μελάνι στο χαρτί.