ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η προ ετών επιλογή του μέχρι τότε πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Μπαρόζο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκεί δηλαδή όπου κάποτε βρέθηκε ο Ζακ Ντελόρ, είχε «διαβαστεί» ως μια σαφής ένδειξη του δισταγμού της Ευρώπης να περπατήσει στο μέλλον με περισσότερο «βαριές» πολιτικά προσωπικότητες στην ηγεσία της.
Ο κ. Μπαρόζο δεν έχει εκ των πραγμάτων το πολιτικό εκτόπισμα του Τόνι Μπλερ ή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να βρεθούν στη θέση του, στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να αφήσουν ένα περισσότερο εμφαντικό ηγετικό αποτύπωμα στις διεθνείς εξελίξεις. Στην αποφυγή της κρίσης, ή στην καλύτερη διαχείρισή της.
Δυστυχώς, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να συμβιώνει με το ελλειμματικό μέγεθος των ηγετών της. Που επιβεβαιώνεται σταθερά και με συνέπεια. Όπως συνέβη για παράδειγμα με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ζοζέ Μπαρόζο στη γερμανική εφημερίδα «Bild».
Εκεί, απευθύνθηκε ουσιαστικά στη γερμανική κοινωνία, η οποία πέραν της ιστορικής έπαρσης που τη διακρίνει, στο πως αντιμετωπίζει τις σχέσεις της με τους υπόλοιπους λαούς, βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση προ-έκρηξης, λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας σε πακέτα στήριξης αδύναμων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι φορολογούμενοι του Βερολίνου. Και τα συμφέροντα.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο λοιπόν, στάθηκε στη… συμπεριφορική προσέγγιση από τους Έλληνες, του ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της Γερμανίας στη σύγχρονη Ευρώπη. Όπου, σχεδόν μας αποκάλεσε «αχάριστους», επειδή δεν αναγνωρίζουμε ότι η Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος χρηματοδότης μας. Και θα έπρεπε να την επαινούμε σε καθημερινή βάση, αντί να μην δείχνουμε «σεβασμό για τη βοήθεια που μας δίνουν».
Η άποψη που διατύπωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο είναι εξηγήσιμη, λόγω της θέσεώς του, και του ακροατηρίου στο οποίο απευθυνόταν. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία: Του πόσο «μικρή» είναι η σημερινή πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, και πόσο βλαπτικές αποδείχτηκαν στο ιστορικό παρελθόν της γηραιάς ηπείρου τέτοιες ενδοτικές συμπεριφορές απέναντι στη Γερμανία.