Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Το Λαϊκό Κόμμα πάει για… σάρωμα


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Αν οι δημοσκοπήσεις δεν πέσουν (πολύ) έξω, η 20η Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, θα σηματοδοτήσει το «τέλος εποχής» για το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Μετά από επτά χρόνια στην εξουσία, με πρωθυπουργό τον Χοσέ Θαπατέρο, οι Σοσιαλιστές, των οποίων ηγείται πλέον ο Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, όχι μόνο θα γνωρίσουν μια οδυνηρή ήττα, αλλά απειλούνται με ιδεολογικό «αφανισμό».
Η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν, δείχνει ότι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 47,8%, έναντι μόλις 31,6% του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η διεύρυνση της «ψαλίδας» της διαφοράς στο +16,2% για τη σημερινή αντιπολίτευση, διαμορφώνει συνθήκες εκλογικής πανωλεθρίας για τους Σοσιαλιστές. Και δημιουργεί μια καινοφανή κατάσταση για τις πολιτικές ισορροπίες της Ισπανίας: Μια πανίσχυρη σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης αλλά και λαϊκής νομιμοποίησης κυβέρνηση, θα έχει απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση σχεδόν… εξαϋλωμένη.
Η τόσο δραματική αλλαγή σκηνικού στην Ισπανία, οφείλεται στην προϊούσα φθορά της κυβέρνησης του Χοσέ Θαπατέρο, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, λόγω των αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας που εφάρμοσε.
Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, απ΄ την άλλη, έχει αφήσει να διαφανεί η πρόθεσή του για περαιτέρω «εξορθολογισμό» της οικονομίας, προκειμένου να καταφέρει η Ισπανία να ανακτήσει τη δημοσιονομική ισορροπία της, και να μην υποχρεωθεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου.
Παρά το παραπάνω σχέδιο δράσης ωστόσο, και σε πείσμα της ελλειμματικής δημοφιλίας του, ο Μαριάνο Ραχόι θα είναι ο σχεδόν βέβαιος πρωθυπουργός της Ισπανίας. Και θα φέρει μαζί του έναν άνεμο αλλαγής που χρειάζεται η Ευρώπη, έστω και για να υποχρεωθεί να… ξανασυζητήσει το μέλλον της ευρωζώνης.