Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Οι διάλογοι της μεγάλης ρήξης

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το σκηνικό της απόλυτης ρήξης, που από χθες διαπιστώθηκε μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώθηκε σήμερα, με τον πλέον εμφαντικό και κατηγορηματικό τρόπο.Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός της Αξιωματικής
Αντιπολίτευσης, μεταφέρθηκε ως το περιεχόμενό της, τόσο από τη Συγγρού όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου, με εμφαντικές επισημάνσεις στην πλήρη διάσταση απόψεων.
«Όταν ένας Πρωθυπουργός και ένας Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πάνε στο εξωτερικό σημαίνει ότι εμφανίζονται στους ξένους με μια κοινή θέση για κάτι που ζητάνε ή διαπραγματεύονται.
Εσύ τί ζητάς;
Τι εθνική γραμμή έχεις;
Έδωσες χθες καμία εθνική γραμμή;
Θα δεσμεύσω όλη τη χώρα για κάτι που δεν ξέρω;
Πρώτα απ όλα έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα μαζί;
Εδώ ούτε με τους υπουργούς σου δεν έχεις κοινές θέσεις και διαφωνείτε για την οικονομική σου πολιτική, και που ξέρω εγώ στο παρασκήνιο τί έχεις συμφωνήσει.
Εδώ δεν μας έχεις δώσει ούτε τις επιστολές που έστειλες στο ΔΝΤ και στις ζητήσαμε. Θέλεις να νομιμοποιήσω αυτά που δεν ξέρω;
Θα πάω με κλειστά χαρτιά να συμφωνήσω σε ό, τι ήδη έχεις εκεί συμφωνήσει;
Και τί διαπραγματεύσεις κάνετε;
Αυτά που είπε ο Βενιζέλος ότι ξεκινάει σήμερα;
Εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες και θα κάνω το εθνικό μου καθήκον , αυτό που έκανα ενάμιση χρόνο και εσείς πάντα χαιρόσασταν όταν διαφωνούσαν μαζί μου.
Και εχθές ακόμα ,αυτά που είπες στο Κοινοβούλιο όταν με καθύβριζες, και όταν εμείς μιλούσαμε ο Βενιζέλος μας έβριζε στη Βουλή.
Άρα, θα πάω Βρυξέλλες αλλά όχι μαζί σου.
Δεν βοηθιέται έτσι η χώρα, και η Δημοκρατία πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις.
Να κάψω την προοπτική της χώρας για μια άλλη λύση;
Αν άλλωστε εγώ γυρίσω όπως είπες και σε συκοφαντώ όπως είπες, τότε τον συκοφάντη τί τον θες μαζί σου, για επικοινωνιακό τέχνασμα;
Και κάτι ακόμα.. το Γουδί να ρωτήσεις ποιός το είπε και σίγουρα όχι εγώ…», είναι όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς στον Γιώργο Παπανδρέου, μετά το τηλεφώνημα το οποίο δέχτηκε από τον Πρωθυπουργό.
Στην παραπάνω διαρροή από τη Συγγρού, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος: «Ο κ. Σαμαράς, με προφάσεις και υπεκφυγές, αναζητεί άλλοθι για να αρνηθεί για ακόμη μια φορά να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην εθνική προσπάθεια που κάνει η χώρα με τις θυσίες του Ελληνικού λαού.
Ο Πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, τον ενημέρωσε, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρότεινε κοινή στάση και δράση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως διεθνώς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός, πρότεινε στον κ. Σαμαρά να τον συνοδεύσει στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Σαμαράς επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Σήμερα απάντησε αρνητικά.
Ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία αποτελούν τη μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης σε όλη την Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς τις ευθύνες της για να βοηθήσει τη χώρα της», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας.
Τον τελευταίο λόγο τον είχε η Νέα Δημοκρατία, με non paper το οποίο κυκλοφόρησε, ανταπαντώντας στον Ηλία Μόσιαλο:
«Ο κ. Μόσιαλος, προφανώς μπέρδεψε το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης με το περιεχόμενο του σημερινού τηλεφωνήματος. Γιατί χθες δεν υπήρξε καμιά τέτοια πρόταση για Βρυξέλλες. Επιτέλους, ας σοβαρευτεί…
Άλλωστε, αν χθες είχε ζητηθεί – που δεν ζητήθηκε – να πάει μαζί ο κ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες, δεν θα του είχε απαντήσει αμέσως; Ειδικά μετά το βαρύ κλίμα από την απίστευτη επίθεση που δέχθηκε η Νέα Δημοκρατία με την οποία ουσιαστικά τορπιλίστηκε η εθνική ομοψυχία, η απάντηση θα ήταν άμεση.
O κ. Παπανδρέου πορεύεται με μικροκομματική νοοτροπία του παρελθόντος. Μας καλεί, κάθε φορά, ενώπιον κρισίμων καταστάσεων για τη χώρα, για ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο, όταν ο ίδιος έχει ήδη συμφωνήσει άλλα.
Και αυτή η τακτική του να «σε βρίζω πρώτα κι ύστερα να σε καλώ» είναι διχαστική και δεν οδηγεί σε εθνική συνεννόηση. Είναι ένα έργο σκηνοθετημένο, που εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε».