Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Τι αλλάζει σε συμβάσεις - ασφαλιστικό βάσει των επιταγών της Τρόικας

της Ρούλας Σαλούρου
Γράφονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι νέες διατάξεις για το εργασιακό, καθώς όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η Τρόικα επιμένει στη θέση της για υποκατάσταση των κλαδικών συμβάσεων από συμβάσεις που θα προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως έχει αποκαλύψει το capital.gr οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει και μάλιστα εγγράφως, την εφαρμογή μέτρων, όπως είναι τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, μέσω των οποίων, θα εφαρμόζονται ζώνες μισθολογικής απόκλισης από τις Κλαδικές Συμβάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες συγκεκριμένων περιοχών ή και κλάδων. Το υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα της Τρόικας να γίνουν ακόμη πιο εύκολες οι διαδικασίες υπογραφής ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, στο σχέδιο νόμου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα θα ενσωματώσει διατάξεις ώστε να καταργηθεί η υποχρέωση για γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου, στην περίπτωση υπογραφής ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.
Όσον αφορά στο θέμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε κλάδους ή επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται, στο υπό κατάθεση στη Βουλή σχέδιο νόμου, θα υπάρχουν διατάξεις που θα προβλέπουν αυστηρότερο έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την κλαδική σύμβαση, δίνεται, εφόσον αυτή, αφορά τουλάχιστον στο 51% των εργαζομένων, της επιχείρησης ή του κλάδου.
Ίσως και εντός της εβδομάδας, το αργότερο δε, εντός της ερχόμενης, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει τη νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που θα αφήσει εκτός ειδικού καθεστώτος ασφάλισης, τουλάχιστον 120.000 εργαζόμενους.
Σε αυτό το κλίμα, εντείνονται οι αντιδράσεις και τα συνδικάτα κλείνουν ραντεβού για την κινητοποίηση του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στη ΔΕΘ.
Σήμερα, η ΓΣΕΕ, παρουσιάζοντας στη Θεσσαλονίκη στοιχεία από την καθιερωμένη έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να περιγράψει την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα.
Και αυτό γιατί, εκτιμά πως η ύφεση θα κλείσει πάνω από 5%, η ανεργία θα εκτοξευθεί στατιστικά στο 18%, τα εισοδήματα των εργαζομένων θα μειωθούν και όλα αυτά μαζί, ήδη διαμορφώνουν συνθήκες κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι περίπου 1 εκατομμύριο άνεργοι οδηγούν σε απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία κοντά στα 6 δισ. ευρώ, ενώ στα επιπλέον 8 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η ανεργία το 2011 από το στατιστικό 18% θα φθάσει στο πραγματικό 23%, ενώ το 2012 θα αγγίξει το 25%. Όσον αφορά στα εισοδήματα των εργαζομένων, αυτά υποχώρησαν το 2011, στο δημόσιο τομέα κατά 40% και στον ιδιωτικό κατά 9%, ενώ η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατρακύλησε σε επίπεδα προ του 1984 και αυτή του μέσου μισθού στο επίπεδο του 2003.
Πηγή:www.capital.gr