Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος “αντ’ αυτού”


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Σε μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αν όχι της χώρας συνολικά, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα βρίσκεται στην Αθήνα. Θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει σειρά επαφών, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Από το Μέγαρο Μαξίμου βέβαια, το κλίμα που διαρρέει είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει, μέσω των επαφών του τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ και τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και με επιφανείς αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, να εξασφαλίσει περαιτέρω πολιτική στήριξη στην Ελλάδα.Στην Αθήνα πάντως, σε ρόλο αντ’ αυτού θα βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών έχει σηκώσει άλλωστε στους ώμους του το κύριο βάρος της πολιτικής λιτότητας και των ανακοινώσεων δυσάρεστων μέτρων, γνωρίζει λοιπόν πλήρως την πραγματικότητα που καλείται να διαχειριστεί.
Ήδη μάλιστα από τη Δευτέρα, θα ξεκινήσει τις κρίσιμες επαφές και ζυμώσεις, καθώς θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλείς της τρόικας, από τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της οποίας θα κριθεί εν πολλοίς και η περαιτέρω αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Σε μια στιγμή κατά την οποία, εφόσον υπάρξει εμπλοκή και η 6η δόση δεν εκταμιευτεί, η στάση πληρωμών από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου, θα φαντάζει πιο κοντά από ποτέ.