Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η στρατηγική του φόβου


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις εργασίες του χθεσινού Ecofin στη Βαρσοβία, δείχνουν τη μετατόπιση της πολιτικής της Κυβέρνησης, στην υιοθέτηση, διασπορά και εμπέδωση της «στρατηγικής του φόβου».
Χρησιμοποιώντας πολύ προσεκτικά λέξεις και νοήματα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, «έδειξε» την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, και την πλήρη αποδοχή όλων των αξιώσεων της τρόικας, ως τη μόνη λύση για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία.Ουσιαστικά, και για το αμέσως επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση θα επενδύσει επικοινωνιακά σε αυτή τη διάχυτη ανησυχία, ανεξαρτήτως του πόσο βάσιμη είναι. Και την ίδια στιγμή, θα προσπαθεί να αποδομήσει τα επιχειρήματα και τη ρητορική του Αντώνη Σαμαρά για τη δυνατότητα και τις προοπτικές επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, όπως μετ’ επιτάσεως ζητεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά από μια καθαρή εντολή και ισχυρή αυτοδυναμία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Πολλοί βέβαια διέγνωσαν πίσω από τις χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, την προσπάθεια να απαντήσει η Κυβέρνηση… εκ των προτέρων σε όσα θα πει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπου ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναμένεται να παρουσιάσει μια συνολική πρόταση διακυβέρνησης, σε άλλο μήκος κύματος από την πολιτική που ακολουθεί και εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ.