Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Παρκόμετρα σε όλες τις γειτονιές

Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης ανακοίνωσε την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Ποιοι δρόμοι πεζοδρομούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Επέκταση του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης μελετά η δημοτική αρχή - σήμερα ισχύει μόνο στο κέντρο. Στις προθέσεις του δήμου είναι να χωροθετηθούν θέσεις στάθμευσης σε όλους τους δρόμους και να δοθούν κάρτες μόνιμων κατοίκων για δωρεάν στάθμευση, ενώ οι επισκέπτες θα καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους.
“Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε το μέτρο σε όλο τον δήμο”, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος που εκπόνησε ο δήμος συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. “Είναι στις προθέσεις μας η επέκταση του μέτρου. Θα δώσουμε το προνόμιο της δωρεάν στάθμευσης στους μόνιμους κατοίκους, ενώ αν ένας δημότης μετακινείται από τη μία δημοτική κοινότητα στην άλλη, θα πληρώνει για να παρκάρει. Θα δούμε πρώτα πώς θα αναδιοργανωθούν οι δημοτικές κοινότητες και στη συνέχεια θα αρχίσουμε τον σχεδιασμό”, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης. Μέλημα της δημοτικής αρχής άλλωστε είναι η πιστή εφαρμογή του υπάρχοντος μέτρου στο κέντρο, καθώς, όπως κατήγγειλε ο κ. Κουράκης, πολλές θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης καταλαμβάνονται από ιδιοκτήτες πάρκιγκ και νοικιάζονται σε πελάτες τους, ενώ ακόμη και περιπτεράδες εκμεταλλεύονται μεγάλο χώρο πίσω από τα περίπτερα.

“Χρυσός συμμέτοχος” ο δήμος

Ένα τετραήμερο εκδηλώσεων έχει προγραμματίσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που περιλαμβάνει πεζοδρομήσεις, χαριστικό παζάρι και μουσικά δρώμενα, για πρώτη φορά σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα από την Τριανδρία και την 5η δημοτική κοινότητα και θα κορυφωθούν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου με πεζοδρόμηση ενός πολύ μεγάλου τμήματος του κέντρου, από τις 4 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια πεζοδρομούνταν μόνο η λεωφόρος Νίκης. Συγκεκριμένα, θα πεζοδρομηθεί η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη, Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη και τη λεωφόρο Νίκης. Εκτός από τις πεζοδρομήσεις, διοργανώνονται χαριστικό παζάρι σχολικών βιβλίων, μικροαντικειμένων, ρούχων και παιχνιδιών, μουσικά δρώμενα και άλλες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας πραγματοποιείται από το 2002 ως μετεξέλιξη της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, ενός θεσμού που ξεκίνησε το 2000. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι υποψήφιος, μαζί με τέσσερις ακόμη ελληνικές πόλεις, να αναδειχθεί “χρυσός συμμέτοχος” στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η ένταξή του στον κατάλογο με τις υποψηφιότητες έγινε καθώς πληροί τρεις προϋποθέσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ενώ απαιτείται μόνο μία για την εγγραφή).

Ποδηλατόδρομοι στις λεωφορειολωρίδες

“Η πολιτική μας είναι να δώσουμε δυνατότητα στη βιώσιμη κινητικότητα. Πρώτα οι πεζοί, μετά το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η παράκτια συγκοινωνία και τελευταίο το αυτοκίνητο. Θα επιδοθούμε σ’ ένα ανηλεές κυνηγητό των παράνομων σταθμεύσεων, δεν θα δείξουμε καμία ανοχή”, δήλωσε ο κ. Μπουτάρης. Ο ίδιος είπε ότι το υπάρχον δίκτυο ποδηλατόδρομων είναι κακοσχεδιασμένο και ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο δίκτυο, ενώ θα εισηγηθεί αυστηρά πρόστιμα στους οδηγούς που θα το παραβιάζουν. “Πρέπει ο κόσμος να μάθει χωρίς αυτοκίνητο μέσα στην πόλη, να περπατάει και να κινείται διαφορετικά. Να γίνει συνείδηση στη Θεσσαλονίκη ο εναλλακτικός και κυρίως βιώσιμος τρόπος μετακίνησης” υπογράμμισε ο δήμαρχος, ανακοινώνοντας ότι οι πεζοδρομήσεις θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια του έτους. Επίσης, διατύπωσε την αντίθεσή του στην κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής οδού και αντιπρότεινε τη χάραξη ενός μέσου σταθερής τροχιάς, όπως τραμ, προαστιακού ή υπέργειου monorai στην υπάρχουσα περιφερειακή.
Διαπλάτυνση των λεωφορειολωρίδων και δημιουργία ποδηλατόδρομων μέσα σ’ αυτές προανήγγειλε, εκτός των άλλων, ο Ανδρέας Κουράκης. “Απόλυτη προτεραιότητα έχει για μας ο πεζός και μετά τα ποδήλατα. Σχεδιάζουμε ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατόδρομων και θα βάλουμε τα ποδήλατα μέσα στις λεωφορειολωρίδες. Προσπαθούμε καθημερινά για τη βιώσιμη κινητικότητα”, τόνισε.
“Η πόλη έχει φτωχό σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς και για να μπορέσουμε να λύσουμε το κυκλοφοριακό πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον το μετρό. Δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιούμε αυτό σαν άλλοθι, αλλά να βελτιώσουμε την κατάσταση ερχόμενοι σε σύγκρουση με το αυτοκίνητο”, επισήμανε ο πρόεδρος της Ομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος. Ο ίδιος περιέγραψε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ούτε ένα λογισμικό κυκλοφοριακό μοντέλο, ώστε να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις και να μετρηθούν τα αποτελέσματα. “Είναι σημαντικό να γίνονται μετακινήσεις με εναλλακτικό, καθαρότερο καύσιμο”, κατά την εκτίμηση του συγκοινωνιολόγου Γιάννη Τόσκα, μέλους της επιτροπής.
Στην υιοθέτηση της Διεθνούς Χάρτας για το Περπάτημα προσανατολίζεται ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης για τα δικαιώματα των Πεζών Γιάννη Μαυράκη. Η Χάρτα, όπως είπε, είναι η βάση για μια πιο βιώσιμη πόλη για τους πεζούς και περιλαμβάνει προτάσεις για τη μείωση της ρύπανσης και την υγεία των κατοίκων.

Ποιοι δρόμοι πεζοδρομούνται και πότε

Δευτέρα 19/9/2011
Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας (από 12 μ. έως 6 μ.μ.)
Οδός Ελευθερίας (Αμμουλιανής - Βενιζέλου)
Οδός Χαριλάου Τρικούπη (Γυμναστηρίου - Αγ. Σπυρίδωνος)
5η Δημοτική Κοινότητα (από 3 μ.μ. έως 10 μ.μ.)
Οδός Βαφοπούλου
Τρίτη 20/9/2011

4η Δημοτική Κοινότητα (από 6 μ.μ. έως 10 μ.μ.)
Οδός Ανατολικής Θράκης (Κλεάνθους - Ιλισού)
Οδός Ιλισού (Αν. Θράκης - Πόντου)
2η Δημοτική Κοινότητα (από 5 μ.μ. έως 9 μ.μ.)
Οδός Αγίων Πάντων (Αγάθωνος - Γρ. Κολωνιάρη)
Οδός Αμπελώνων (Αγ. Πάντων - Καλλιθέας)

Τετάρτη 21/9/2011
5η Δημοτική Κοινότητα (από 3 μ.μ. έως 10 μ.μ.)
Οδός Αρχαιολογικού Μουσείου (Β. Όλγας - Κων/πόλεως)
3η Δημοτική Κοινότητα (από 5 μ.μ. έως 10 μ.μ.)
Οδός Αποστόλου Παύλου (Αθηνάς - Πλ. Καλλιθέας)
Πλατεία Καλλιθέας (Περιμετρικά)

Πέμπτη 22/9/2011

1η Δημοτική Κοινότητα (Κέντρο) από 4 μ.μ. έως 9 μ.μ.
Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη, Εγνατία, Ι. Δραγούμη, Νίκης



.