Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ισπανία αποχαιρετά τους Σοσιαλιστές


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Η σελίδα που άνοιξε στην πολιτική ζωή της Ισπανίας, μετά την τραγωδία της 11ης Μαρτίου του 2004, που χρεώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο Λαϊκό Κόμμα και τον τότε πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, φέρνοντας στην εξουσία τους Σοσιαλιστές και τον Χοσέ Θαπατέρο, γυρίζει, και μάλιστα με κρότο.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τη διάλυση της Βουλής, και η χώρα του μπαίνει πλέον σε προεκλογική περίοδο σχεδόν δυο μηνών, καθώς οι πρόωρες εκλογές τις οποίες έχει προκηρύξει ο Χοσέ Θαπατέρο, είναι προγραμματισμένες για τις 20 Νοεμβρίου.
Στις εκλογές αυτές, όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το Λαϊκό Κόμμα, με αρχηγό πλέον τον Μαριάνο Ραχόι, θα επιστρέψει στην εξουσία, μετά από 7 χρόνια. Και μάλιστα με τρόπο πανηγυρικό, καθώς οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διαφορά των δυο κομμάτων ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και διψήφιο ποσοστό.
Το πικρό ποτήρι της ήττας για το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα το γευτεί ο Χοσέ Θαπατέρο, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είναι εκείνος που θα διεκδικήσει μια 3η πρωθυπουργική θητεία, παραχωρώντας τη θέση του στον Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.
Ίσως τον πιο δημοφιλή πολιτικό στην Ισπανία, δημοφιλέστερο και του ίδιου του Ραχόι, κάτι ωστόσο που δεν μπορεί από μόνο του να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί, και φέρνουν το Λαϊκό Κόμμα στην εξουσία, με… καλπάζοντα ρυθμό.