Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ουάσινγκτον στοχοποιεί το Ιράν


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ο Λίον Πανέτα δεν είναι ακριβώς το… πρότυπο Υπουργού Άμυνας για μια υπερδύναμη σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ιστορικά έχουν συνηθίσει σε… παραστήματα στη συγκεκριμένη πολιτική θέση. Πρόκειται άλλωστε για την κατεξοχήν χώρα την συμβολισμών και της επικοινωνίας, επομένως θα μπορούσε υπό μια έννοια κανείς να τους συγχωρήσει τα πάντα.
Ο σημερινός επικεφαλής του Πενταγώνου ωστόσο, φαίνεται να είναι πολύ πιο ξεχωριστός σε σχέση με τους προκατόχους του. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχει ένα βιογραφικό με μετρήσιμα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το γεγονός ότι βρέθηκε στο τιμόνι της CIA, αποκαλύπτει ότι πρόκειται για άνθρωπο που έχει μάθει να κινείται στο παρασκήνιο, και να επενδύει σε αποτελέσματα που έρχονται χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Όπως δηλαδή συνέβη με την επιχείρηση που οδήγησε στην εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, τον Μάιο, την ιδέα και ενορχήστρωση της οποίας είχε ο Λίον Πανέτα.
Έκτοτε, η φιγούρα του φαντάζει εμβληματική στα μάτια των Αμερικανών, και κάθε άποψη την οποία διατυπώνει έχει βαρύνουσα σημασία. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι οι ΗΠΑ δρομολογούν τη… μετανάστευση της «αραβικής άνοιξης» στο Ιράν, αν κρίνουμε από τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της υπερδύναμης, με τις οποίες εξέφραζε την ευχή, το καθεστώς της Τεχεράνης να είναι το επόμενο το οποίο θα προστεθεί στη λίστα των ανατραπέντων.
Μετά την Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, και ενώ η Συρία βρίσκεται ακόμη στο «περίμενε», η αμερικανική πολιτική διπλωματία δείχνει να έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο κατεξοχήν «πρόσωπο του κακού», όπως είναι για την Ουάσινγκτον ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Μια λογική και εξηγήσιμη στρατηγική στροφή από την πλευρά των ΗΠΑ, καθώς το Ιράν φημολογείται ότι διαθέτει ή είναι σε θέση να κατασκευάσει σύντομα πυρηνικά όπλα. Η προοπτική αυτή, σε συνδυασμό με την ύπαρξη στην εξουσία της Τεχεράνης ενός… ανυπότακτου ηγέτη, όπως είναι ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δεν αφήνει στους Αμερικανούς και πολλά περιθώρια. Μάλλον λοιπόν η επιχείρηση… ανατροπής έχει ήδη ξεκινήσει.