Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Τι συμβαίνει στη Λιβύη;

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Από το βράδυ της Κυριακής, τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ανταποκρίσεις, που τις συνοδεύουν και οι αντίστοιχες εικόνες, περί κατάληψης της Τρίπολης από τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς. Μιλούν για την πλήρη κατάρρευση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, για τη σύλληψη των γιων του, και για την αναζήτηση του ίδιου του συνταγματάρχη.
Ακόμη και οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, εμφανίστηκαν έτοιμοι για την… ακροαματική διαδικασία, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε το κουράγιο των πολιτών της Λιβύης, και κάλεσε τον Μουαμάρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία, και να διατάξει τα στρατεύματα που παραμένουν ακόμη πιστά στον ίδιο, να παραδοθούν.
Την ώρα που συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, στο κέντρο της Τρίπολης, στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν ξένοι ανταποκριτές, εμφανίστηκε ο Σαϊφ αλ Ισλάμ Καντάφι, τον οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχαν συλλάβει οι αντικαθεστωτικοί από την Κυριακή. Προφανώς… δεν ήταν πλέον κρατούμενος. Έσπευσε λοιπόν να διαβεβαιώσει τους δημοσιογράφους ότι ο πατέρας του είναι καλά και βρίσκεται στην Τρίπολη, καθώς και ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος αντεπιτίθενται κατά των εξεγερμένων.
Οι εξελίξεις δείχνουν να περιπλέκονται. Μήπως όμως, δεν ήταν εξαρχής περίπλοκη η κατάσταση στη Λιβύη; Το ΝΑΤΟ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει από την πρώτη στιγμή αυτής της επιχείρησης, την ομοφωνία των μελών του. Οι αντικαθεστωτικοί έμοιαζαν να μην παρέχουν εγγυήσεις για ομαλή μετάβαση της εξουσίας, καθώς οι αντιδράσεις στους κόλπους τους είναι πολλές και θυελλώδεις. Και η διεθνής κοινότητα έδειχνε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διασφάλιση της συνέχισης εμπορίας πετρελαίου από τη Λιβύη, που θεωρείται ένα από τα πλέον καθαρά και αξιόπιστα στον κόσμο.
Ίσως η εξήγηση των αποριών να βρίσκεται στην ανησυχία της Ουάσινγκτον ότι, λόγω της εμφανούς αδυναμίας του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου να επιβληθεί στην εξουσία, στη Λιβύη θα έβρισκαν πρόσφορο έδαφος να δράσουν θύλακες της Αλ Κάιντα. Μια προοπτική τρόμου δηλαδή, που μάλλον υποχρεώνει τη διεθνή κοινότητα να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις. Με τον Καντάφι, φυσικά…