Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Το δίδυμο που απειλεί τον πλανήτη


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Για όσους κατανοούν ότι η πολιτική είναι μια επιστήμη, διόλου ρηχή, αλλά με πολυσύνθετες παραμέτρους, ο Καρλ Ρόουβ δεν μπορεί παρά να αποτελεί αντικείμενο μελέτης, στα όρια του θαυμασμού.
Υπήρξε ο «σκιώδης εγκέφαλος» πίσω από την εκλογή του Τζορτζ Μπους του νεώτερου στην Προεδρία των ΗΠΑ. Εκείνος που κατάφερε να αναδείξει τα, όποια θετικά, του GWB, να κρύψει καλά τις εμφανείς αδυναμίες του, να εξελιχθεί στο alter ego του Ντικ Τσέινι, του ουσιαστικού Προέδρου της υπερδύναμης, από το 2000 μέχρι και το 2008.
Ο Καρλ Ρόουβ ήταν ο άνθρωπος που κρυβόταν στις σκιές. Που ασχολήθηκε κυρίως με τη «βρώμικη» δουλειά. Τη δυσφήμιση των Δημοκρατικών, την ανακάλυψη σκανδάλων ακόμη και εκεί που δεν υπήρχαν, την υπεράσπιση ακραίων και αδικαιολόγητων επιλογών, όπως τον εικονικό πνιγμό στις φυλακές του Γκουαντάναμο.
Μετά την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο, λίγο πριν την ολοκλήρωση της 8ετους θητείας Μπους, και ενώ η Δικαιοσύνη που ασχολήθηκε με τα πεπραγμένα του, δεν κατάφερε να βρει τα στοιχεία που απαιτούνταν για να τον καταδικάσουν, ο Καρλ Ρόουβ έγινε πολιτικός σχολιαστής για το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Από εκεί, τα δυο τελευταία χρόνια, θρυμματίζει με συνέπεια το προφίλ του Μπαράκ Ομπάμα. Αναδεικνύει τις ανακολουθίες της πολιτικής του. Και, καθώς στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών δεν υπάρχει μια χαρισματική προσωπικότητα, για να αλώσει τον Λευκό Οίκο, ο Καρλ Ρόουβ αποφάσισε να επενδύσει στη δημιουργία μιας… εθνικής υστερίας.
Γιατί, αυτό είναι το Tea Party, που κατάφερε να εξελιχθεί από εν μέρει γραφική φράξια στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στην τάση που επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις. Η ρητορική του Tea Party ήταν εκείνη που όπλισε το χέρι ενός αλλόφρονα, ο οποίος πυροβόλησε, παραλίγο θανάσιμα, τη βουλευτή των Δημοκρατικών Γκάμπι Γκίφορντς.
Ενώ, στις πρόσφατες επώδυνες διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την επέκταση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας, το Tea Party κατάφερε να επιβάλλει τις ακραίες θέσεις του, με αποτέλεσμα οι αγορές να καταρρεύσουν, η αμερικανική οικονομία να υποβαθμιστεί από τη Standard & Poor’s, και ο πλανήτης να βρίσκεται στα όρια μιας κρίσης, πολύ βαθύτερης από εκείνη που προκάλεσε το 2008 η κατάρρευση της Lehman Brothers.
Το Tea Party όμως, δεν μπορεί να κατέβει… αυτοτελώς ως υποψήφιο για την Προεδρία των ΗΠΑ. Θα πρέπει να βρει έναν αξιόπιστο εκπρόσωπο. Μέχρι σήμερα, η Μισέλ Μπάκμαν έχει το προβάδισμα. Ο Ρικ Πέρι, φαντάζει ως μια χρήσιμη εναλλακτική. Στην πραγματικότητα όμως, ο άλλος πόλος που, εφόσον ενωνόταν με τον Καρλ Ρόουβ, θα δημιουργούσε ένα πραγματικά εκρηκτικό δίδυμο, είναι η Σάρα Πέιλιν.
Η πρώην Κυβερνήτης της Αλάσκα, και υποψήφια Αντιπρόεδρος το 2008, μαζί με τον Τζον ΜακΚέιν, σχεδιάζει να εμφανιστεί στις 3 Σεπτεμβρίου στην Αϊόβα. Και εκεί, να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. «Θα είναι υποψήφια», δήλωσε πρόσφατα στο Fox News ο Καρλ Ρόουβ. Ξέρει κάτι, ή απλώς το εύχεται;
Ή μήπως αυτό έχει… σχεδιάσει; Με αντίπαλο τον Μορμόνο πολυεκατομμυριούχο Μιτ Ρόμνεϊ, το πιθανότερο είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα είχε σοβαρό πρόβλημα να επανεκλεγεί. Απέναντι όμως στην… υστερία του Tea Party, και τις στρατηγικές ικανότητες του Καρλ Ρόουβ, τα πράγματα αλλάζουν.
Για να μην ξεχνιόμαστε, ο Ρόουβ κατάφερε να κάνει Πρόεδρο τον νεώτερο Μπους, ενώ το βράδυ των εκλογών έχασε στη λαϊκή ψήφο από τον Αλ Γκορ. Ας όψεται η Φλόριντα, του Τζεμπ Μπους…