Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Τα βλέμματα στην Παναγία Σουμελά

Οι τριήμερες εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά θα κορυφωθούν αύριο με το αρχιερατικό συλλείτουργο και την επίσημη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα θερμό πολιτικά φθινόπωρο δίνεται από αύριο, Δεκαπενταύγουστο. Τα βλέμματα όλων αναμένεται να στραφούν στους εορτασμούς για την Κοίμηση της Θεοτόκου που θα γίνουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και απ' όπου θα σταλούν ποικίλα πολιτικά μηνύματα.
Στη Μακεδονία, το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στο Βέρμιο και στην Παναγία Σουμελά, όπου θα δώσει το «παρών» ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη του δημόσια παρουσία μετά τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές. Στην Παναγία Σουμελά την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρης Κουκουλόπουλος, ενώ η παρουσία του κ. Σαμαρά στο φετινό εορτασμό (η πρώτη από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ) είναι σίγουρο ότι θα φέρει πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές στην περιοχή. Ανάμεσά του θα είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφεριεάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, βουλευτές του κόμματος, καθώς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο με το αρχιερατικό συλλείτουργο, την επίσημη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και τις καταθέσεις στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, θα έχουν φέτος μια καινοτομία, καθώς παράλληλα θα γίνουν και τα εγκαίνια του νέου κτιρίου «Μελισσανίδειον Μέλαθρον». Ενα κτίριο που είναι δωρεά των αδελφών Δημητρίου και Ιάκωβου Μελισσανίδη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα εορτάσει την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Πρέβεζα, όπου θα δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο νησί.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, θα παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν αύριο στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Παλαιό Φάληρο.

Στην Τραπεζούντα

Ταυτόχρονα, στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, θα τελεστεί για δεύτερη συνεχή χρονιά θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου. Το γεγονός ότι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τότε που ο κ. Βαρθολομαίος αναδείχτηκε στη θέση του προκαθημένου της Ορθοδοξίας, αναμένεται να ανεβάσει σημαντικά τον αριθμό των πιστών που θα βρεθούν αυτές τις ημέρες στην περιοχή.