Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Το Παρίσι μπορεί να βγάλει… εκλογές

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η σημερινή συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Νικολά Σαρκοζί και την Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, έχει προσλάβει… μυθικές διαστάσεις, ως προς τις εξελίξεις που πιθανολογείται ότι θα πυροδοτήσει.
Παρά την οριακή κατάσταση και ισορροπία δυνάμεων με τις αγορές, που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άνγκελα Μέρκελ ανθίσταται στην έκδοση ευρωομολόγου. Όπως και σε κάθε άλλη πολιτική μεθοδολογία, που δεν θα συνεπάγεται την πλήρη παράδοση της Ευρώπης στο Βερολίνο.
Ήδη, οι προσδοκίες από τη συνάντηση έχουν χαμηλώσει επικίνδυνα. Ίσως και με το βλέμμα στις αγορές, που εφόσον απογοητευτούν και πάλι, θα διολισθήσουν για άλλη μια φορά στη συνήθη πλέον τακτική της κερδοσκοπίας. Με θύματα τους λαούς και τις κοινωνίες της Ευρώπης.
Από την έκβαση της σημερινής συνάντησης των δυο ηγετών στο Παρίσι πάντως, αναμένεται να επηρεαστεί καθοριστικά και ο πολιτικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Αν τα νέα αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για πολιτική διαχείριση της κρίσης χρέους, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι θα έχει πάρει μια βαθιά ανάσα, και θα μπορεί να σχεδιάσει με σχετική άνεση τις επόμενες κινήσεις του.
Αν, αντιθέτως, στο Παρίσι σβήσει το φως, το Μέγαρο Μαξίμου θα αναθεωρήσει πιθανότατα τους επί χάρτου σχεδιασμούς, και θα επιλέξει να προχωρήσει άμεσα, ενδεχομένως ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Προκειμένου να… απαλλαγεί από το βάρος.